Ерекцията е сложен невро-васкуларен процес, при който под въздействието на различни стимули (визуални, мирисни, механични – допир, натиск) възниква вазодилатация на съдовете в пениса, като междувременно се блокира оттичането на кръвта от пещеристите и спонгиозното тяло. Те се кръвонапълват и многократно увеличават размерите на пениса. Наличието на стоп в някой от механизмите – например предаването на нервните импулси или блокиране на кръвотока води до невъзможност за настъпване на ерекция.


Еректилната дисфункция е невъзможността за иницииране и поддържане на ерекция, което прави невъзможен половия акт. Това е проблем, който често влошава самочувствието на мъжа и резултира в конфликти и напрежение в отношенията със сексуалния партньор. Според някои статистически данни, около 5% от мъжете над 40-годишна възраст страдат от еректилна дисфункция. При мъжете над 70-годишна възраст този процент нараства до 15%. Лека до умерена еректилна дисфункция засяга по 10% от мъжете на декада – т.е. 20% от 20-годишните; 50% от 50-годишните и т.н. В световен мащаб около 52% от мъжете са засегнати от състоянието. Наличието на придружаващи сърдечносъдови заболявания, диабет и употребата на някои медикаменти увеличава риска от еректилна дисфункция.


Рисковите фактори, които се асоциират с повишен риск от еректилна дисфункция са стрес, обезитет, тютюнопушене, алкохол, диабет, хипертензия и атеросклероза и др.Причините за еректилна дисфункция могат да бъдат класифицирани в няколко групи – психогенни, органични и ятрогенни (лекарствено-медиирани).


Психогенните фактори се считат за най-честата причина за наличието на еректилна дисфункция. Наличието на емоционален стрес, понижено самочувствие, психологични травми, неспокойство и др. предизвикват повишена секреция на катехоламини (епинефрин, норепинефрин), които предотвратяват релаксацията на пенилните гладки мускули и съответно кръвонапълването на пещеристите тела. Единичен епизод на еректилна дисфункция може да пропагира по-нататъшен емоционален стрес и да провокира пролонгация на проблема. Комбинацията от медикаментозно лечение и психотерапия е подходяща за психогенната еректилна дисфункция, а понякога дори само освобождаването от емоционалния стрес може да реши проблема.


При съмнения за наличие на органична причина за еректилната дисфункция се търси васкулопатия или невропатия – проблем в артериите, вените или нервите към пениса, понижени нива на тестостерон, рак на простатата, диабет и др. Претърпяването на хирургична интервенция със засягане на инервацията или васкуларизацията също може да бъде потенциален причинител. Гръбначна, черепно-мозъчна или генитална травма могат да бъдат причина за еректилна дисфункция. Други състояния като сънна апнеа, ХОББ, цироза, sclerodermia, хипертония и атеросклероза също причиняват еректилна дисфункция. Заболявания, причиняващи невропатия имат отношение към еректилната дисфункция – например епилепсия, инсулт, Алцхаймер, Паркинсон, мозъчен тумор и др.


Нарушения в блокирането на венозната компресия и оттичане са друга причина за еректилната дисфункция. Такова нарушение се наблюдава при болестта на Пейрони, при която в tunica albuginea се формира скарификационна тъкан. Това води до деформация на пениса, болезнена ерекция и еректилна дисфункция.


Ендокринологични смущения – понижени нива на тестостерон, хипертиреоидизъм, хиперпролактинемия и др. също могат да са причина за еректилна дисфункция.


Ятрогенната еректилна дисфункция е свързана с употребата на определени медикаменти – антихипертензивни лекарствени средства (бета-блокери, алфа-блокери, диуретици и др.), антидепресанти, анксиолитици, антипсихотици, антиепилептични средства, 5-алфа-редуктаза инхибитори, назални деконгестанти и др.

 

Употребата на алкохол и наркотични вещества също може да бъде причина за еректилна дисфункция.


Интересен факт е, че продължителното каране на колело може да е фактор в генезата на еректилната дисфункция. По-новите и съвременни велосипеди са с омекотени седалки с променен дизайн, така че да се намали натискът в перинеалната област.


Сред най-използваните медикаменти за лечение на еректилната дисфункция са инхибиторите на фосфодиестераза 5 (Sildenafil, Vardenafil, Tadalafil и др.). Съществуват и простагландинови аналози за интрауретрална, а също интракаверноза инжекционна употреба, но в наши дни се ползват все по-рядко.


Причините за еректилна дисфункция могат да бъдат психогенни или органични, но в повечето случаи става въпрос за комбинация от двете. Органичната е свързана с васкуларно заболяване или невропатия. Друг тип еректилна дисфункция е ятрогенната, свързана с употреба на различни лекарствени средства.