Еректилната дисфункция е най-често срещаният сексуален проблем, за който мъжете съобщават на своя лекар. Засяга до 30 милиона мъже по целия свят. Еректилна дисфункция се определя като състояние, при което постигането и задържането на ерекция не може да доведе до задоволителен контакт.

 

Въпреки, че не е рядко за мъж да има проблем с ерекцията от време на време, еректилната дисфункция, която е прогресивна или се случва рутинно, не е нормално и трябва да се лекува.
 


Какво става по време на ерекция?

По време на сексуална възбуда нервите отделят химически вещества, които увеличават притока на кръв в пениса. Кръвта тече в две „ерекционни камери” в пениса, изградени от гъбеста мускулна тъкан, наречена кавернозно тяло. 

 

По време на ерекция гъбестите тъкани се отпускат и улавят кръвта. Кръвното налягане в камерите прави пениса твърд, водещо до ерекция. При оргазъм, втори набор от нервни сигнали достигат до пениса и карат мускулните тъкани да се свият и кръвта се освобождава обратно в циркулацията на мъжа и ерекцията спада.

 

Еректилната дисфункция може да бъде основен предупредителен знак за сърдечносъдови заболявания. Някои проучвания показват, че мъжете с еректилна дисфункция са изложени на значителен риск от инфаркт, инсулт или проблеми с кръвообращението в краката.

 

Състоянието може да възникне в резултат от здравословни или емоционални проблеми, или и от двете едновременно. Някои известни рискови фактори са възраст над 50 години, диабет, високо артериално налягане, наличие на сърдечносъдови заболявания, дислипидемия (висок холестерол), употреба на цигари, алкохол или наркотици, затлъстяване и липса на физическа активност.

 

Въпреки, че еректилната дисфункция става все по-често срещан проблем с възрастта, остаряването само по себе си невинаги води до проблеми с ерекцията. Някои мъже остават сексуално активни до 80- годишна възраст.

 

Физически причини за еректилна дисфункция могат да бъдат:

 • Недостатъчен приток на кръв в пениса – това може да се дължи на атеросклероза, сърдечни заболявания, висока кръвна захар;
 • По време на ерекция кръвта не остава в пениса -  ако кръвта не остане в пениса, мъжът не може да поддържа ерекция. Този проблем може да се случи на всяка възраст;
 • Нервни сигнали от мозъка или гръбначния стълб не достигат до пениса – някои заболявания, наранявания или оперативни интервенции могат да увредят нервите на пениса;
 • Диабетът може да причини увреждане на малките съдове и нерви;
 • Лечението на онкологични заболявания близо до таза може да повлияе на функционалността на пениса;
 • Лечението на някои здравословни състояния може да повлияе отрицателно върху ерекцията. Необходимо е подробно изясняване на нежеланите лекарствени реакции с вашия лекуващ лекар.

Емоционалното състояние също оказва значение върху сексуалното здраве на човек. Емоциите и взаимоотношенията в социалната среда могат да причинят или влошат еректилната дисфункция. Емоционални причини могат да бъдат:

 • Депресия;
 • Безпокойство;
 • Конфликт в социалната среда;
 • Стрес у дома или на работното място;
 • Стрес от социални, културни или религиозни конфликти

Лечението на еректилната  дисфункция започва с грижи за здравето на сърцето и съдовете. Вашият лекар може да посочи рисковите фактори, които могат да бъдат променени или подобрени.

 

Може да се наложи да промените определени хранителни навици, да откажете цигарите, да увеличите тренировките или да ви бъдат предложени алтернативи на лекарства, които приемате.

 

Често първо се изпробват неинвазивни лечения. Повечето от най-известните методи работят добре и са безопасни. Най-често се използва лечение с инхибитори на фосфодиастераза тип 5, тестостеронова терапия (при доказан нисък тестостерон), хирургия за заобикаляне на увреждане на артериите на пениса при по-млади мъже. Оперативната интервенция при по-възрастни мъже крие определени рискове.