Какво представлява епидидималната хипертония?

Епидидимална хипертония е състояние, което може да засегне мъжете и се характеризиара с посиняване на тестисите. Това състояние не е сериозно, но причинява болезненост в тестисите след ерекция. Симптомите на епидидимална хипертония включват:

  • Болки;
  • Дискомфорт;
  • Тежест

Защо възниква епидидималната хипертония?


По време на сексуална възбуда кръвоносните съдове на половия член и тестисите се разширяват, за да позволят по-голям обем на кръвния поток, това кръвонапълване позволява на члена да еректира. Вените, служещи за оттичане на кръвта от областта на гениталиите по време на ерекция, се свиват, което позволява поддържането на възбудата при мъжа. Тестисите също увеличават своя размер, което ги кара да се усещат по-тежки.


Обикновено тази кръв се оттича след еякулация или в резултат на намалена физическа възбуда. Прекомерно количество кръв може да остане в гениталната област при някои мъже при възбуда, която трае продължителен период от време, без получаването на еякулация. Това положение може да причини болка и дискомфорт. Тестисите може дори да започнат да посиняват поради излишната кръв и повишеното кръвно налягане.


По-вероятно е мъж да развие епидидимална хипертония, ако се възбужда лесно. Мастурбация, при които се забавя еякулацията, също увеличава риска за епидидимална хипертония.


Какви други причини за болка в тестисите съществуват?

Наличието на болка и дискомфорт в тестисите, само когато мъжът е възбуден, най-вероятно е резултат от епидидимална хипертония. Редовното изпитване на болки в тестисите, когато мъжът не е възбуден, може да означава друг проблем, като например:

Болката може да е и признак и на торзия на тестисите (завъртане на тестиса). Това състояние се получава поради усукването на тестисите и причинява болезненост и подуване, като често изисква спешна операция.


Библиография:
Chalett, J. M., & Nerenberg, L. T. "Blue balls": A diagnostic consideration in testiculoscrotal pain in young adults
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Epididymitis
Canadian Urological Association (CUA). Sabbagh, R. (n.d.). A pain in the scrotum and urethral strictures.