Затрудненото уриниране и симптом, който плаши мъжа. По-малко отколкото честите позиви през нощта, а реално и двата симптома са еднакво тревожни и двата могат да са признак на уголемена простата. 


Състоянието е често срещано при мъжете след 60 години, ето защо изследванията и консултацията със специалист са решението при появата на проблеми с уринирането, отколкото безполезната тревожност и потискане.


Уголемяването на простатата е следствие на естествени физиологични процеси и хормонални промени в мъжкия организъм с напредването на възрастта. В повечето случаи се касае за доброкачествена хиперплазия и в изключително редки може да е сигнал за злокачествен процес. Какво се променя с възрастта, че се появява този проблем при мъжете? С напредването на годините тестостеронът все по-ускорено се превръща в дихидротестостерон. Последният се свързва с клетъчните рецептори на клетките в простатната жлеза и става катализатор на нарастването на тази тъкан, което и става причина за притискането на уретрата и затрудненията в уринирането. 


Честите позиви за уриниране през нощта в случая се дължат също на притискането на уретрата и невъзможността да се изведе урината от пикочния мехур наведнъж. Затова процесът става начесто на по-малки количества. 


Подобно задържане на урина в пикочния мехур обаче носи и повишен риск от увреждането му и възпаления на отделителната система, особено на бъбреците.


Една от хранителните добавки, които показват ефект при проблема е екстрактът от плодовете на екзотичното дърво Сао палмето.


Зрелите плодове на тази ниска палма имат свойството да забавят превръщането на тестостерона в дихидротестостерон и неговия контакт с клетъчните рецептори на простатата и съответно увеличаването на жлеза и появата на съпътстващите ѝ признаци. 


Комбинацията им с извлек от Ява чай или ортосифон, дава допълнителното преимущество на хранителната добавка и да облекчава възпалителните процеси и потиска развитието на инфекции. Тази билка подкрепя работата на отделителната система и усилва действието на полезните плодови екстракти. 


Съдържанието на селен с неговите имуномодулиращи и антиоксидантни свойства също играе положителна роля в уродиначните показатели при състояние на уголемена простата. 

 

Продукти за самочувствието на мъжа можете да намерите в аптека Puls.bg