Преждевременна еякулация, отделянето на семенна течност при минимална сексуална стимулация, в началото на или скоро след вагинално проникване е извън съзнателния контрол на тялото. Макар да не застрашава мъжкото здраве, се счита за здравословен проблем поради физиологичните си особености и защото често води до психологични проблеми – депресия, понижено самочувствие и дори тревожност и стрес преди сексуален контакт. По-рядко може да бъде и симптом на по-сериозни заболявания.
 
Съществуват фармакологични, алтернативни и поведенчески форми на лечение. Проучване върху ефективността на различните терапии е публикувано в британския журнал Health Technology Assessment от 2015 г. В него е направен обзор на 103 клинични изследвания, акцентиращи върху успеваемостта на някои видове лечение на преждевременната еякулация.
 
В сравнение с контролни и плацебо групи, най-голяма ефективност демонстрирали евтектични мазила и спрейове, съдържащи локални анестетици. Те понижават чувствителността на повърхностните нерви на половия член и ефективно забавят еякулацията, за която е необходима силна нервна възбудимост в генителните нерви. 
 
С висока ефективност се отличават и селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина. Това са антидепресанти, които потискат невронното усвояване на серотонин в аксоплазмата на невроните на мозъка. Препаратите срещу преждевременна еякулация с доказано действие съдържат инхибиторите циталапрам, ескиталопарам, пароксетин или сертралин. При лечението с тях, освен за забавяне на еякулацията се докладва и за повишено удоволствие от интимния контакт.
 
NEWS_MORE_BOX
 
От обзора на алтернативната медицина в изследването, данни за ползите от йога не са използваеми поради липсата на достатъчно научно издържани разработки. Успеваемостта на иглотерапията, обаче, (акупунктура) била статистически значима и легитимна, макар и с по-бавно действие.
 
Според извършения статистически анализ, тези методи са още по-успешни в комбинация с поведенческа терапия, препоръчана от сексолог.
 
Изследователите предупреждават, че в някои от проучените данни е наблюдавано и използването на билкови терапии, на основата на популярни афродизиаци. Освен че били най-слабо ефективни, те се свързват и с по-честата проява на странични ефекти.
 
Самолечението на този проблем е силно противопоказно, съветва се консултация с лекар за избор на най-подходящо лечение, което не е задължително да бъде медикаментозно.