Доброкачествената простатна хипертрофия (ДПХ) е състояние, при което простатата увеличава своя размер. Простатата преминава през два основни цикъла на растеж през живота на мъжа.

 

Първият започва в началото на пубертета, когато простатата удвоява размера си. Втората фаза на растеж започва около 25-годишна възраст и продължава през по-голямата част от живота. Доброкачествената простатна хипертрофия най-често се появява по време на втората фаза на растеж.


 

С увеличаване на размера ѝ, тя притиска уретрата. Стената на пикочния мехур става по-дебела, следствие на което мускулатурата му отслабва и в един момент пикочният мехур не се изпразва напълно, което води до задръжка на малко количество урина.

 

Доброкачествената простатна хипертрофия е често срещано явление. Около половината от всички мъже на възраст между 51 и 60 години имат доброкачествена хипертрофия. Състоянието се среща при до 90% от мъжете над 80-годишна възраст.

 

Простатата е част от мъжката репродуктивна система. Тя е с размерите на орех и тежи около 20 г. Намира се под пикочния мехур и пред ректума. Простатната жлеза е допълнителна полова жлеза, чиято основна задача е да поддържа жизнеспособността на сперматозоидите в еякулата. Секретът, който тя отделя, се състои от калий, натриева основа, калций, хлор, бикарбонати и фосфати.

 

Когато простатата е увеличена, тя може да притисне или блокира оттока на урина от пикочния мехур. Необходимостта от често уриниране е често срещан симптом на доброкачествената простатна хипертрофия. Състоянието се характеризира още с:

  • Усещане за недоизпразнен пикочен мехур, веднага след уриниране;
  • Усещане за неотложност за уриниране;
  • Силата на струята се променя - в началото на уринирането тя е по-слаба, след това се възстановява, а към края отново изтънява и започва да изтича на капки;
  • Затруднено начало на уриниране- много често е необходимо да се „напънете”, за да започнете да уринирате;
  • Често нощно уриниране

 

Ако доброкачествената простатна хипертрофия навлезе в тежката си фаза, може изобщо да не успеете да осъществите акта на уриниране. Това е спешен случай, който трябва да се лекува незабавно.

 

При повечето мъже доброкачествената простатна хипертрофия се влошава с възрастта. В по-тежки случаи може да доведе до увреждане на пикочния мехур, инфекция, хематурия (кръв в урината) и дори до увреждане на бъбреците, ако не се лекува.

 

Причината за доброкачествената простатна хипертрофия не е ясна. Състоянието засяга главно по-възрастни мъже. Смята се, че хормоналните промени играят роля и могат да бъдат основен фактор.

 

Например с напредване на възрастта количеството на активния тестостерон в кръвта намалява. Нивата на естроген остават същите. Доброкачествената простатна хипертрофия може да се появи, когато тези хормонални промени предизвикат растеж на простатните клетки.

 

Друга теория е за ролята на дехидротестостерона. Този мъжки хормон поддържа развитието на простатата. Някои проучвания показват, че възрастните мъже имат по-високи нива на дехидротестостерон (ДХТ). Тъй като нивата на тестостерон намаляват, допълнителният дехидротестостерон може да причини разрастване на клетките на простатната жлеза. 

 

Стареенето и фамилната анамнеза за доброкачествената простатна хипертрофия увеличават риска от хипертрофия на простатните клетки. Затлъстяването, липсата на физическа активност и еректилната дисфункция също се посочват като рискови фактори за състоянието.

 

Няма сигурен начин за елиминиране възможността за хипертрофия на простатната жлеза, но отслабването, здравословната, добре балансирана диета, богата на плодове и зеленчуци, може да намали риска от поява на заболяването.