Какво представлява дихидротестостеронът?

 

Дихидротестостеронът е хормон, който стимулира развитието на мъжките характеристики. Почти 10% от тестостерона, който се произвежда от мъжете ежедневно, се превръща в дихидротестостерон от тестисите и простатата (при мъжете), от яйчниците (при жените), от кожата и от други части на тялото. Смята се, че увеличаването на производството на дихидротестостерон може да бъде причина за началото на пубертета при момчетата, което води до развитие на гениталиите (пенис, тестиси и скротум) и усилване на окосмяването.


 

Как се контролира дихидротестостеронът?

 

Количеството дихидротестостерон, присъстващо в организма, зависи от количеството наличен тестостерон. Когато нивата на тестостерон се повишат, повече от тях се превръщат в дихидротестостерон, който паралелно също се увеличава.

По този начин контролът върху нивата на дихидротестостерон в организма се постига чрез контролиране на производството на тестостерон, който от своя страна зависи от хипоталамуса и хипофизната жлеза. В отговор на намаляващите нива на тестостерон, хипоталамусът освобождава гонадотропин-освобождаващ хормон, придвижващ се до хипофизната жлеза, стимулирайки го да произвежда и освобождава лутеинизиращия хормон в кръвния поток. След това лутеинизиращият хормон в кръвта пътува до лайдиговите клетките в тестисите при мъжете и ги стимулира да произвеждат повече тестостерон. Така тестостеронът в кръвта се увеличава, а голяма част от него също се превръща в дихидротестостерон.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Какво ще стане, ако имаме твърде много дихидротестостерон?

 

Твърде многото дихидротестостерон, който често е резултат от излишък от производство на тестостерон, има различни ефекти върху мъжете и жените. Малко вероятно е нивата на дихидротестостерон да бъдат повишени преди началото на пубертета.

 

При жените с прекалено много дихидротестостерон обаче може да се предизвика повишено окосмяване на тялото, лицето и пубиса (наречено хирзутизъм), спирането на менструалния цикъл (аменорея) и повишено акне.

 

Какво ще стане, ако имаме твърде малко дихидротестостерон?

 

Счита се, че недостатъкът на дихидротестостерон има по-малко ефекти при жените. Възможно е обаче началото на пубертета да се забави при момичета с твърде малко дихидротестостерон, а окосмяването завинаги да се запази по-малко от обичайното за жена.

 

Обратно, ниските нива на дихидротестостерон при мъжете може да имат драматични ефекти. Ако има твърде малко дихидротестостерон, докато мъжките фетуси все още са в утробата, те може да се родят с неясни гениталии, които изглеждат по-скоро са с женски характеристики. По-късно момчета с твърде малко дихидротестостерон може да претърпят някои от промените, които обикновено се наблюдават в пубертета (като растеж на мускулите и производство на сперматозоиди), но нямат нормално окосмяване, нито нормално развитие на гениталии.