Кистата на скротума представлява затворена структура на повърхността или вътре в скротума, която съдържа течност. Кистите на скротума са сравнително чести и обикновено са безвредни и не изискват лечение. В някои случаи обаче може да се наложи лекарят да отстрани кистата хирургично.

 

Мъжете могат да проверят за наличие на скротални кисти по време на самоизследване на тестисите. При забелязване на необичайни симптоми, като поява на болка при извършване на самопроверка е необходимо да бъде посетен лекар.


Как може да бъде разпозната кистата на скротума?

Кистата на скротума може да изглежда и да се усеща като бучка с размер на грахово зърно на върха на тестиса или на скротума. Специалист може да покаже на своя пациент правилната техника за самоизследване на тестисите.

 

Някои признаци на скротална киста е възможно да се припокриват със симптоми на други по-сериозни причини за бучка. При поява на подозрителни симптоми, като например подуване на тестиса или необичайна твърда област върху тестиса, мъжът трябва да посети лекар.

 

Лекарят може да постави по-точна диагноза след физикален преглед, но също така може да използва и изследвания, като ехография, която е сравнително бърз, неинвазивен и евтин диагностичен метод.

В какво се състои лечението на кистата на скротума?

Ако кистата на скротума е малка и не причинява болка или не пречи на каквито и да било дейности, лекарят може да посъветва тя да не бъде лекувана. Въпреки това, ако кистата е с по-голям размер или причинява болка, специалист може да предложи следното:

 

Медикаментозно лечение
Въпреки че няма специфично лекарство за лечение или предотвратяване на скротални кисти, приемането на лекарства за болка като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) може да помогне за облекчаване на болката.

 

Минимално инвазивни терапии
Лекарят може да предложи аспирация или склеротерапия. Тези процедури включват пробиване на кистата и източване на съдържанието или инжектиране на кистата с агент, който я кара да заздравее. Въпреки че тези опции могат да подействат, лекарите не ги препоръчват често. Това е така, защото съществува риск от потенциално увреждане на епидидима (надсеменника) и кистите могат да се развият отново след лечение.

 

Оперативно лечение

Ако кистата причинява проблеми, лекарят вероятно ще предложи хирургично отстраняване. Това обикновено включва премахване на кистата през малък разрез на скротума. Лекарят често извършва тази амбулаторна процедура, използвайки местна или обща анестезия.

 

Домашни средства

Ако скроталната киста е малка и не причинява дискомфорт, пациентът е възможно да я лекува в домашни услови, като използва лекарства без рецепта, за да намали болката или подуването. Засегнатите от състоянието мъже обаче трябва първо да посетят своя лекар, за да получат точна диагноза и след това да следват неговите съвети.

Как може да бъде предотвратена кистата на скротума?

За съжаление, няма начин да бъде предотвратено самото развитие на киста на скротума. Въпреки това, мъжете могат редовно да извършват самоизследване на своите тестиси, за да проверят за аномалии и да открият рано необичайно състояние. Мъжете трябва да извършват преглед на своите тестиси всеки месец. За да бъде извършено самоизследване на тестисите е необходимо:

  • Да бъде проведено след вземането на вана или душ, когато скротумът е още топъл;
  • Заставането пред огледало;
  • Проверяването за подуване на кожата;
  • Отделното преглеждане на всеки тестис

Референции:
1. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Anatomy, Abdomen and Pelvis, Scrotum
2. Urology Care Foundation. Spermatoceles
3. National Health Service (NHS). Epididymal cyst
4. Healthy Male. Lumps in the scrotum