Как се диагностицира хламидиален уретрит при мъжете?


За диагностицирането на хламидиален уретрит при мъжете се извършва серия от лабораторни изследвания. Необходимо е пациентът да даде урина, която да бъде изследвана за наличие на хламидия. Може да се наложи и микробиологично изследване на уретрален секрет, за да се изключи гонорея. Симптомите на гонорея често приличат на симптомите на хламидийна инфекция. Възможно е двете инфекции да протичат едновременно.


За микробиологично изследване е нужно да се вземе проба, при което главата на пениса се намазва с алкохол или друг стерилен агент. След това лекарят поставя памучен тампон 1,5-3 сантиметра в уретрата на върха на пениса и след завъртане тампонът се изважда. Желателно е пациентът да не е уринирал поне един час преди вземането на пробата. Събраният секрет се изследва в лаборатория, за да се установи причината за инфекцията.Какво е лечението при хламидиален уретрит?

Когато пациентът е диагностициран с хламидиален уретрит, той и неговите сексуални партньори трябва да бъдат лекувани с антибиотици. Важно е партньорите на пациента да бъдат лекувани, дори ако не проявяват симптоми на инфекция. Това помага да се предотврати повторна инфекция. Без подходящо, лечение сексуалните партньори могат да продължат да предават инфекцията.


Антибиотиците, които могат да се използват при лечение на хламидийния уретрит включват:

  • Доксициклин;
  • Азитромицин;
  • Еритромицин;
  • Левофлоксацин;
  • Офлоксацин

В повечето случаи лекарят предписва на пациента антибиотици за 5 до 10 дни.


Повечето инфекции биват излекувани в рамките на 1-2 седмици. Важно е пациентът да се въздържа от сексуална активност поне седем дни след завършване на курса на лечение с антибиотици, за да се предотврати повторна инфекция.


Какви са усложненията на хламидийния уретрит при мъжете?

Важно е да се потърси лечение при полово предаваните болести веднага щом се появят симптоми. Нелекуваните инфекции могат да се разпространят и да доведат до по-сериозни здравословни усложнения при мъжете, включително:

  • Инфекция и болка в близост до тестисите;
  • Инфекция на простатната жлеза;
  • Безплодие или стерилитет;
  • Стриктура на уретрата, която представлява анатомично стеснение на уретрата поради възпаление или инфекция

Мъжете често нямат симптоми на инфекция веднага след инфектирането. Редовните прегледи за полово предавани болести могат да диагностицират състоянието, дори ако няма симптоми. Това е особено важно при смяна на сексуален партньор или ако пациентът има няколко партньора.


В какво се състои превенцията на хламидиален уретрит при мъже?

Мъжете, които са сексуално активни, могат да предотвратят полово предавани болести чрез използването на безопасни сексуални практики. Мъжките и женските презервативи могат значително да намалят разпространението на хламидийна инфекция.


Редовните прегледи за болести, предавани по полов път, включително ХИВ, са важни за сексуално активните хора и особено за тези с множество партньори.


Библиография:
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Chlamydia
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Chlamydial infections in adolescents and adult