Андрогените, включително тестостеронът, са хормоните, които придават на мъжете техните „мъжки” характеристики. 

 

Дефицитът на андроген означава, че тялото има по-ниски нива на мъжките полови хормони, особено тестостерон, отколкото е необходимо за добро здраве.


 

Този дефицит може да бъде причинен от проблеми в областите на мозъка, които контролират функцията на тестисите (хипофизна жлеза и хипоталамус) или от проблеми в самите тестиси.

 

Терминът „мъжка менопауза” е неправилен, тъй като такава не съществува. Няма внезапно, тежко или неизбежно спадане на производството на полови хормони при мъжете, както се наблюдава при жените.

 

Постепенното и плавно спадане на нивата на мъжките полови хормони се наблюдава след 30- годишна възраст, но това намаляване на нивата не се среща при всички мъже.

 

В повечето случаи спадът на андрогените е причинено от съпътстващо заболяване.

 

Хормоните могат да се възприемат като химически съобщения, които контролират процесите в тялото и могат да доведат до различни промени.

 

Те са необходими за различни процеси като растеж, размножаване и добро здраве. Андрогените са от решаващо значение за мъжката сексуална и репродуктивна функция. Също така са отговорни за развитието на вторични сексуални характеристики при мъжете, включително растежа и окосмяването по лицето и тялото, както и промяната в гласа.

 

Андрогените влияят върху развитието на костите, мускулите и метаболизма.

 

Ефектите от андрогенния дефицит зависят от тежестта на недостига, неговата причина и възрастта.

 

Когато в тялото не циркулират достатъчно андрогенни хормони, проявите могат да бъдат причина за широк спектър от симптоми. Редица от тези симптоми обаче могат да бъдат неспецифични и да имитират симптоми на други заболявания и състояния.

 

Такива са намаленото сексуално желание, горещи вълни и изпотяване, гинекомастия, летаргия и умора, депресия, намалена мускулна маса и сила, повишаване на телесните мазнини особено около корема, намалено количество еякулат, загуба на косми по тялото и намалена костна маса.

 

Редица фактори могат да причинят намаляване нивата на тестостерон с възрастта. По-специално всяка причина за лошо общо здравословно състояние, включително затлъстяването, ще понижи нивата на тестостерон.

 

Последни изследвания показват, че нивата на тестостерон не спадат значително при здрави възрастни мъже.

 

Ефектът от спада на тестостероновите нива при възрастни мъже все още не е напълно изяснен. В интернет се говори много за „андропауза” или „мъжка менопауза”, което предполага, че много възрастни мъже биха се възползвали от лечение с тестостерон.

 

Съществуват обаче ограничени доказателства, които предполагат полза, а рисковете не са ясни.

 

Неодавнашно проучване за ефектите от лечение с тестостерон при по-възрастни мъже показва слабо повишаване на сексуалната функция при лечение с тестостерон (в някои случаи за по-малко от 12 месеца), но не значително подобрение в настроението, жизнеността или физическата функция.

 

Стартиране на лечението с тестостерон не е препоръчително без внимателна диагностика на андрогенния дефицит. Всеки пациент трябва да е напълно уверен в здравната оценка.

 

Понастоящем се изследва ефектът от по-ниските нива на тестостерон с увеличаване на възрастта и ефектите от заместителната терапия с тестостерон при мъжете.

 

Обезпокоителни са някои проучвания, които предполагат повишаване на сърдечно-съдовите заболявания след започване на терапия с тестостерон при възрастни мъже, но това остава противоречиво.