Тестостеронът и неговото действие е обект на редица изследвания, но дори и към днешна дата за редица експерти се оказва и неразбрана молекула. В обществото съществуват редица погрешно възприети теории за ролята му в организма, откъдето идват до голяма степен и злоупотребите с прилагането му, дори от млади момчета с цел натрупване на мускулна маса.


Свързваме го най-често с мускулната маса, силата, издръжливостта, проявата на агресивно поведение, дори насилието, но въпросът е доколко това е наистина вярно?


Първо, малко за тестостерона...


Като основен полов стероиден хормон при мъжете, неговите ефекти са широкообхватни и имат отношение към редица функции и системи в организма. Неговото действие започва още по време на ембриогенезата и развитието на плода, тъй като има отношение към формиране на скротума и пениса. Друг важен период, в който играе основно роля за формиране на вторичните полови белези е пубертетът.


През периода на съзряване се наблюдава окосмяване в определени области на тялото – половата област, мишниците (аксилите), брадата. Т. нар. Адамова ябълка също се променя, а паралелно с това и гласът. Гръдния кош се разширява, а мускулите започват да хипертрофират и да се оформят, ставайки по-издръжливи и силни.


При възрастни тестостеронът играе базова роля за сексуалното желание, ерекцията и производството на сперма. Но успоредно с това той засяга и други важни функции на тялото, които не са пряко свързани с либидото - като броят на кръвните клетки, костната плътност, мускулна маса и не на последно място настроението.


Фактът, че тестостеронът участва в редица функции, които се извършват ежеминутно в организма, най-вероятно е и причината да има толкова много митове за неговата роля. Често срещан мит е, че по-високите стойности на хормона могат да направят човек по-агресивен и дори неконтролируем в действията си. Въпреки това, проучвания показват, че мъжете са склонни да се чувстват по-тревожни при по-ниски стойности на хормона, а лечението с тестостерон може да намали отрицателните емоции и да подобри депресията.

 

Когато се приемат анаболни стероиди за повишаване на нормалните нива на тестостерон, могат да се предизвикат редица странични ефекти. Част от тях са понижаване на нивото на сперматозоиди, чувствителност в областта на гърдите, проява на акне. Но далеч не до тук се изразяват проблемите, които може да си причим. В допълнение, колкото повече тестостерон се натрупва в тялото, толкова повече се сгъстява и кръвта, от своя страна това е пряко свързано с риска от формиране на кръвни съсиреци. В зависимост от мястото, където биха попаднали могат да доведат до инсулти, белодробна емболия и инфаркт.


Злоупотребата със стероиди води до компрометиране на ползите за здравето от нормалния баланс на тестостерона, като тук се включва нивото на холестерола, здравето на черния дроб и сърцето, кръвното налягане и дори настроението.


Интересен факт е, че високите нива на половия хормон тестостерон могат да предизвикат различни здравословни проблеми при мъжете и жените.


При жените тестостеронът може да увеличи риска от диабет тип 2, докато при мъжете той понижава този риск. Но високите нива на тестостерон увеличават риска от рак на гърдата и ендометриума при жените и рак на простатата при мъжете, съобщават изследователите.


При жените високото ниво на тестостерон е обвързано с 37% повишен риск от диабет тип 2 и 51% повишен риск от синдром на поликистозни яйчници. При мъжете, обаче високото ниво на тестостерон е свързано с 14% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2, показват резултатите.