Месец ноември е световният месец за борба с едно от най-често срещаните онкологични заболявания при мъжете – ракът на простатата. Както в световен мащаб, така и в България, все още има голям брой случаи на пациенти, които откриват заболяването много късно, като основна причината за това е липсата на навременни профилактични прегледи
 
Този ноември медицински център „Доверие“ се включва в инициативите за повишаване информираността относно рака на простатата и насърчаване на редовните профилактични прегледи при мъжете над 50-годишна възраст. Като част от кампанията в центъра се организират безплатни прегледи при уролог на 21.11. и 28.11., за които единственото условие е предварително записване на час. 
 
В рамките на кампанията разговаряме с д-р Дмитрий Дмитренко, уролог в МЦ „Доверие“.
 
Д-р Дмитренко специализира урология в УМБАЛ „Св. Анна” от 2009 г. до 2014 г., след което работи в Университетската болница „СофияМед”. От август 2015 г. се присъединява към екипа на отделението по Урология на Медицински комплекс „Доверие”.
 
- Д-р Дмитренко, какво представлява ракът на простатата?
 
Ракът на простатата е сред най-разпространените онкологични заболявания в света сред мъжете, една от водещите причини за карцином-зависима смъртност. Това е злокачествен тумор, който се развива в простатната жлеза в мъжката полова система. Аденокарциномът произлиза от жлезистите клетки на простатата. При повечето случаи той се развива бавно, в продължение на години, без да се открие самото заболяване.
 
- Какви са рисковите фактори за развитието му?
 
Ракът на простата засяга най-често мъже над 70 години, но напоследък се наблюдава развитието му и при по-млади мъже. Затова се препоръчва на всички мъже над 50-годишна възраст всяка година да минават на профилактичен преглед при уролог.
 
Най-общо, рисковите фактори могат да бъдат наследственост, хранителни навици, раса. Но всички те са относителни, тъй като не е доказано категоричното им въздействие върху развитието на заболяването.
 
- Кои са характерните симптоми и признаци?
 
Симптомите при рак на простатата се припокриват със симптомите при простатит и доброкачествена простата хиперплазия (увеличена простата). Затрудненото често и нощно уриниране е симптом на тези заболявания, затова е по-добре да говорим за симптоми на долните пикочни пътища. Профилактичните прегледи трябва да бъдат не за откриване на рак на простатата, а за предпазване и ранна диагностика на заболявания, свързани с мъжката полова система.
 
Простатата е тъкан, която с течение на времето нараства. Всеки мъж в определена възраст се сблъсква с това заболяване, в резултат на което се нарушават функциите на пикочните пътища.
 
Когато симптомите са свързани с болка в тазовото дъно, кървене, тогава най-вероятно имаме наличен карцином и процесът е напреднал. Но всичко това се установява след редица изследвания. 
 
Търсете рака на простатата, защото в повечето случаи, той се развива без Ваше знание!
 
- Какви са медицинските изследвания за диагностициране на заболяването?
 
Медицинският преглед при специалист уролог включва кръвно изследване на простата-специфичен антиген (PSA), ултразвуково изследване и Ректално изследване (опипване на простатата с показалец). 
 
От изключителна важност е изследването PSA. Това е туморен маркер, по чиято стойност можем да съдим за евентуалното наличие на карцином. Ултразвуковото изследване дава по-подробна информация за простатата. При ректалното туширане можем лесно да установим различни отклонения в простатата, като бучки, неравности. 
 
В случай, че две от трите изследвания са с тревожни резултати, се пристъпва към биопсия. Това е единственият сигурен начин да бъде доказан или отхвърлен ракът на простатата. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
- Какви са възможностите за лечение?
 
Те зависят главно от стадия на развитие на процеса. Съществуват най-различни методи на лечение: хормонална химиотерапия, лъчетерапия, брахитерапия, оперативно и др. Лекарят-специалист преценява как да протече лечението индивидуално, според вида на клетките и според стадия на заболяването. 
 
- Какво трябва да направим, за да се предпазим/да открием рано рака на простатата?
 
Истината е, че няма как да се предпазим от рак на простатата. Хубавото обаче е, че можем да го открием в много ранен етап, което елиминира възможността за усложнения. 
 
В България се наблюдава висока неосведоменост на масова част от мъжете за заболяванията, които са свързани с тяхната полова система. Затова приканваме всички мъже над 50-годишна възраст всяка година да следят своя простатен статус, посещавайки специалист уролог. Това е единственият начин да се „предпазим” - да открием навреме карцинома.
 
Безплатните прегледи в медицински комплекс „Доверие“ ще се проведат на 21.11. и 28.11. като единственото условие е предварително записване на час на тел. номер 02 / 40 36 100.