Д-р Атанас Доков е завършил Медицински университет - София през 1993 г. Специалностите хирургия и урология придобива съответно през 2000 г. и 2007 г. 
Преминал е през следдипломна квалификация по ендоскопска урологична хирургия, както и по екстракорпорална литотрипсия на пикочни камъни в урологията. Има специализация в Германия за лазерна ендоскопска урологична хирургия и удостоверение за правоспособност за извършване на дейности с източници на йонизиращи лъчения.
Участвал е в множество конгреси и симпозиуми по урология.
Зад гърба си има 29 години медицинска практика като по-голяма част от тях са посветени на лечението на урологични заболявания при възрастните. Разчита на съвременни диагностични и оперативни методи за лечение.

 

- Д-р Доков, каква е мотивация ви да участвате в кампанията за рака на простатата Movember?Мотивацията ми е и като професионалист, и като мъж. Съвсем нормално е в днешно време да се обръща специално внимание на проблема, който най вече е свързан с рак на простатата при мъжете след определена възраст. За съжаление преди години, когато започвах практиката си, този проблем изникваше епизодично едва в по-напреднала възраст. Колкото повече натрупвах стаж, толкова повече възрастовата граница падаше. За съжаление сега вече дори и 50-годишен мъж не е застрахован от това коварно заболяване.

 

- Какво представляват профилактичните прегледи за мъже и какво целят те?


Профилактичният преглед е нещо много полезно, много хубаво и по никакъв начин не уронва мъжкото достойнство. Преди години прегледът се състоеше от така нареченото ректално туширане, което впоследствие отпада, но не загуби своето значение. Това е методика, която вече в допълнение с всички останали физикални методи дава може би най-точната характеристика дали се касае за рак на простатата или не. 
В наши дни важен индикатор е така нареченият туморен маркер ПСА. В последните години вече го имаме и под формата на “Тотал” и “Свободен” ПСА и достъпната ехография. Оттам нататък всички останали допълнителни методи са компютърната томография и ядрено-магнитният резонанс.


- Над каква възраст един мъж трябва да обръща по-специално внимание на здравето си и в частност на прегледите при специалист като Вас?


Докато преди години урологичните симптоми бяха характерни за възраст над 70 години, за съжаление възрастовата граница вече прогресивно пада и е напълно нормално за човек на 50 години да има съответните оплаквания или промени. Всичко това се обуславя основно от начина на живот, хранене и всичко, което ни заобикаля.


- Какви са изискванията, които трябва да се спазват преди изследванията?


Едно-единствено изискване е пикочният мехур да съдържа в себе си достатъчно количество течност, за да може да бъде изобразена ехографски простатната жлеза. Иначе за туморния маркер - ПСА, няма изисквания за това дали изследването ще е на гладно или не - той може да бъде взет по всяко време. Условията са да не сме имали преди това тежко физическо натоварване, запек или дълго каране на колело, прекарана наскоро остра вирусна инфекция или оперативна интервенция, защото този показател се влияе от всички тези фактори.


- Какви предварителни изследвания трябва да е направил пациентът преди посещението при уролога?


Най-меродавното е туморният маркер. Желателно е той да бъде готов, за да има лекарят информация за неговата стойност наред с другите оплаквания на пациента. И допълнено вече с направата на ултразвуковата диагностика на простатната жлеза при напълнен пикочен мехур е напълно достатъчно, за да дадат обща представа за състоянието.


- Има ли определени симптоми, на които мъжете трябва да обърнат вимание?


Принципно те могат да бъдат общи и строго специфични. Сред строго специфичните симптоми са появата на кръв в урината или семенната течност и завишените стойности на туморния маркер (ПСА). Общите симптоми са свързани преди всичко с уринирането при мъжете, било то през деня или през нощта, а понякога и с проблеми в сексуалния живот.


- Как се установява ракът на простатата, какви изследвания се предприемат, от кого се назначават?

 

Преди всичко пациентът, отивайки при личния лекар, споделя с него своите проблеми, свързани най-вече с уринирането, евентуално с появата на кръв в урината или в семенната течност. Самите  лични лекари са достатъчно информирани. Личният лекар съвсем спокойно може да назначи едни по-обикновени изследвания, като пълна кръвна картина, биохимия и стандартен микробиологичен анализ на урина. Оттам нататък вече, като изпраща пациента с направление съобразно оплакванията, които има мъжът, специалистът при необходимост назначава съответния допълнителен набор от изследвания.


- Лечим ли е ракът на простатата?


Разбира се! Диагнозата рак на простатата не означава, че човек трябва да си сложи кръст. Напълно лечим е, още повече, като се установи в начален или най-ранен стадий.


- Какво представлява лечението? Кога се стига до хирургична интервенция и възможно ли е неговото предотвратяване без такава намеса? Какви терапии се предприемат? 


Всичко зависи от хистологичната верификация на вида тумор, който се намира в простатната жлеза. Туморите могат да бъдат доброкачествени или злокачествени. Доброкачественият тумор на простатната жлеза се подлага на съответното лечение, което може да бъде дори перорално, докато терапията на злокачествения, в зависимост от неговата верификация, може да бъде както неоперативно, така и оперативно.


- Вие сте част от кампанията, има ли интерес към нея, има ли желаещи мъже да се прегледат?


Разбира се. Аз вярвам, че „Мовембър” е по-актуален от всякога. Винаги с готовност се ангажирам с различни инициативи, насочени към повишаване на осведомеността на обществото относно профилактиката и превенцията на сериозни здравни проблеми.
В годините преди мъжете обикновено идваха на преглед, когато развитието на болестта вече е в напреднала фаза. Докато сега ми прави впечатление, че все повече млади хора обръщат внимание на своето здраве. Така че смятам, че интересът от страна на мъжете в репродуктивна възраст е напълно оправдан.
Тук искам да изразя своята благодарност към екипа на фондация "Утре" за това, че покани нашият медицински да бъде техен партньор в София.


- Смятате ли, че кампанията през ноември е достатъчно информационно обезпечена, за да вземе един мъж решението да се прегледа, да обърне внимание на здравето си?


Хубаво е, че тази кампания се провежда през ноември. В този месец, когато времето е малко по-хладно, човек може да обърне внимание на себе си, без да се отвлича от отпуски и други забавления. Смятам, че за един мъж е напълно нормално един път в годината да има преглед, било то поради кампании или по собствена инициатива, или вдъхновен от съпругата си. Смятам за задължително едно изследване на туморния маркер, една ехография и посещение при колега специалист веднъж годишно.


-  Смятате ли, че профилактичните прегледи са достъпни до всички?


Категорично - да. Въпрос на инициатива от страна на нас, мъжете. Здравната ни система в това отношение, мисля, че си е на ниво и нямам конкретни забележки към нея. Ако има някакви недостатъци, то може би те са от чисто техническо естество.

 

- Поема ли се от НЗОК прегледът от специалист?


Разбира се, че се поема чрез т. нар. талон номер 3, който може да бъде издаден както на хартиен, така и на електронен носител. Така че нещата са напълно достъпни.


- Какви други прегледи или скрининги се включват в профилактиката на мъжкото здраве?


Полезно е да се обърне внимание и по отношение на бъбречната лидаза и съответно на мъжката полова система.


- Кои са най-честите въпроси, които Ви задават пациентите по отношение на мъжкото здраве?


Това са въпроси, свързани с уринирането, било то през деня или през нощта, и със сексуалността - възможността за пълноценен полов контакт.


- Как бихте мотивирали един мъж да се погрижи за своето здраве?


Ако той не се мотивира сам, аз не мога да го мотивирам. Вече има много информация по проблема, повечето хора са добре запознати с нея, със симптоматиката и следва да бъдат сериозно загрижени за своето здраве.