Много мъже периодично изпитват болки в кръста. Въпреки това, болката в долната част на гърба, която се появява заедно с болката в тестисите, е по-рядко срещана и може да показва основно състояние, което изисква лечение. Съществуват различни причини, които е възможно да причинят болки в долната част на гърба и тестисите.


Лумбална спондилолистеза

Наранявания или вродени дефекти могат да причинят лумбална спондилолистеза. Лумбалната спондилолистеза представлява състояние, при което един от прешлените в долната част на гръбначния стълб, наречен лумбална област, се приплъзва спрямо друг. Спондилолистезата може да възникне поради наранявания, повтарящо се натоварване на гръбначния стълб или общо износване, когато човек остарява.Лумбалната спондилолистеза може да причини болка в долната част на гърба, ако изместеният прешлен оказва натиск върху някой от гръбначномозъчните нерви. Тази болка понякога може да се излъчи до тестисите или краката. Други симптоми на състоянието могат да включват:

  • Изтръпване в гърба, задните части или краката;
  • Чувство на слабост в краката при изправяне или ходене;
  • Скованост или чувствителност в гърба

Тези симптоми могат да се подобрят, когато човек седи или се наведе напред. Възможностите за лечение на лумбалната спондилолистеза включват физиотерапия за укрепване на мускулите на долната част на гърба и противовъзпалителни лекарства за намаляване на болката и подуването. За хора с по-тежки симптоми, лекарят може да предпише стероидни инжекции.


Хирургично лечение може да бъде необходимо за хора с лумбална спондилолистеза, която не се подобрява при други лечения, и за хора със загуба на нервна функция.


Инфекции на пикочните пътища

Инфекции на пикочните пътища възникват при попадането на бактерии в отделителната система, включваща - пикочния мехур, бъбреците, уретерите и уретрата. Инфекциите на пикочните пътища могат да причинят болка или усещане за парене по време на уриниране, тази болка може да се разпростре и до тестисите. Мъжът може също да изпитва постоянни позиви за уриниране.

 

Силната болка в долната част на гърба или корема, заедно с повишена температура, гадене и повръщане могат да показват сериозна бъбречна инфекция. Хората със симптоми на инфекция на пикочните пътища, особено бъбречна инфекция, трябва да посетят лекар възможно най-скоро.


Лекарите обикновено предписват антибиотици на лица с бактериална инфекция. Важно е следването на инструкциите на лекаря, когато пациентът приема антибиотици, както и да завърши целия курс на лечение.


Приемът на големи количества вода и честото уриниране може да помогнат за ускоряване на възстановяването. Лекарствата без рецепта също могат да помогнат за облекчаване на болката и дискомфорта.


Епидидимит

Епидидимитът е представлява възпаление или инфекция на епидидима (надсеменника), канал, който съхранява и транспортира сперматозоидите от тестисите до семепровода.


Подуването на епидидима може да причини болка в скротума и тестисите, която понякога се излъчва в други области на тялото, включително слабините и долната част на гърба.


Възможните причини за епидидимит включват инфекции, предавани по полов път, като хламидия и инфекции на пикочните пътища. Въпреки това, невинаги има ясна причина за състоянието и при някои мъже  епидидимитът може да бъде хронично състояние.


В зависимост от причината, мъж, който страда от епидидимит може също да изпита симптоми, които включват болезнено уриниране, повишена температура и чести позиви за уриниране.


Лечението на епидидимита зависи от причината за него. Обикновено при епидидимит, причинен от бактериална инфекция, се предписват антибиотици. Почивката и повдигането на скротума може да помогне за намаляване на отока. Противовъзпалителни лекарства без рецепта, като ибупрофен и напроксен, също могат да допринесат за облекчението на болката и дискомфорта при състоянието.


Библиография:
Leslie, S. W., & Siref, L. E. Chronic testicular pain
Planken, E., et al. Chronic testicular pain as a symptom of pelvic floor dysfunction
American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS). Adult spondylolisthesis in the low back