Когато болката в тестисите се появи заедно с болки в долната част на гърба, това може да показва основно състояние. Възможните причини може да включват инфекции или проблеми с гръбначния стълб. Мъжете трябва да посетят лекар, ако болката е силна, не изчезва или се появява заедно с други симптоми. Други възможни причини за болки в кръста и тестисите включват камъни в бъбреците, рак на тестисите или дисфункция на тазовото дъно.


Камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците са твърди отлагания, които се образуват в бъбреците. Малките камъни в бъбреците невинаги причиняват оплаквания, но по-големите камъни могат да блокират потока на урината. Запушванията могат да доведат до остра болка в долната част на гърба, която също може да се излъчи в долната част на корема и областта на слабините. Други симптоми на камъни в бъбреците могат да включват:


 • Кръв в урината;
 • Болка или затруднено уриниране;
 • Интензивно желание за уриниране;
 • Гадене и повръщане

Възможностите за лечение зависят от тежестта на симптомите и размера на камъните. По-малките камъни невинаги се нуждаят от лечение и могат да бъдат отстранени от тялото чрез урината. Приемът на голямо количество течности може да помогне за по-бързото отстраняване на камъните. При това състояние също могат да бъдат предписани болкоуспокояващи и лекарства, като тамсулозин, за отпускане на уретера.


Може да бъде препоръчана медицинска процедура за отстраняване на камъните в бъбреците, които са големи, много болезнени или засягат бъбречната функция. Процедурите за отстраняване могат да включват операция или използване на ударно-вълновата терапия за разбиване на камъка на по-малки парчета, които да бъдат отделени с урината.


Рак на тестисите

Всеки мъж, който забележи бучки на тестисите си, трябва да се консултира с лекар. Понякога, но радко, болките в кръста и тестисите могат да бъдат признак на рак на тестисите. Най-честият първи симптом на рак е или бучка на тестиса, или подуване и повишен размер на тестиса.

 

Ракът на тестисите понякога може да причини болка в тестиса и усещане за тежест в скротума или долната част на корема. Някои мъже също могат да забележат болезненост в гърдите или необичайно увеличаване на гърдите поради хормонални промени.


Ако ракът на тестисите се разпространи в други части на тялото, това може да причини допълнителни симптоми, като например:

 • Болки в кръста;
 • Болка в корема;
 • Главоболие или замайване;
 • Затруднено дишане и болка в гърдите

Лечението на рак на тестисите варира в зависимост от вида и стадия на рака. Когато лекарят постави диагнозата, възможностите за лечение могат да включват:

 • Операция;
 • Лъчетерапия;
 • Химиотерапия

Дисфункция на тазовото дъно

Дисфункцията на тазовото дъно включва нарушената функция на мускулите, които поддържат пикочния мехур, ректума и простатата. Дисфункцията на тазовото дъно принуждава мускулите да се свиват, вместо да се отпускат.


Мъж с дисфункция на тазовото дъно може да има трудност да контролира своето уриниране и да изпита болка в тестисите. Тази болка е особено вероятно да се появи при по-млади пациенти. Други симптоми могат да включват:

 • Болезнено уриниране;
 • Запек;
 • Болка и натиск в тазовата област;
 • Мускулни спазми в таза

Възможностите за лечение включват упражнения за тазово дъно, с акцент върху свиването. Също така могат да бъдат предписани мускулни релаксанти, за да предотвратят свиването на тазовите мускули. Ако човек има определени съпътстващи проблеми, като пролапс на ректума, може да бъде препоръчана операция за разхлабване на тазовите органи.


Библиография:
Leslie, S. W., & Siref, L. E. Chronic testicular pain
Planken, E., et al. Chronic testicular pain as a symptom of pelvic floor dysfunction
American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS). Adult spondylolisthesis in the low back