Тестисите за изключително сензибилни и причините за болка в областта могат да бъдат различни. Най-общо можем да ги разделим на локални (свързани с пикочо-полови патологии) и екстраорганни – различни патологични изменения в други органи могат да бъдат причина за болка в тестисите (например различни хернии, ангина пекторис – при стенокарден пристъп, макар и нетипично понякога болката може да бъде локализирана в тестисите и др.)

 

1. Тозио тестис


Торзията е състояние, при което се наблюдава „усукване” на семенната връв и остро нарушаване в кръвоснабдяването на тестиса и нетретирано може да доведе до трайни повреди. Обикновено нарушението е едностранно и по-често вляво. Коригира се оперативно. Среща се предимно у млади индивиди – най-често между 12- и 18-годишна възраст в пубертета, когато се наблюдава увеличаване размерите на тестисите, но все пак може да се срещне както по-рано, така и по-късно. Етиологията е свързана предимно с конгенитални генетични фактори, като често пациентите имат фамилна история. Възможно е също и травма да причини торзия. Наблюдава се силна болка и оточност на скротума. Възможно е също да се прояви гадене, повръщане и кръв в семенната течност. Диагнозата се поставя чрез ехография.

 

2. Орхит

Орхитът е възпаление на тестисите, чиято етиология се асоциира с травми, при които се нарушава хемато-тестикуларната бариера; бактериални (гонорея, хламидии) и вирусни (заушка) инфекции. Налага се ехография за изключване на торзия като диференциална диагноза, както и биохимично изследване на урина за установяване на бактериална инфекция. Нетретиран може да доведе до инфертилитет. Често се съпровожда с епидидимит – възпаление на надсеменника. Наблюдава се болка, оток, гадене, повръщане, парене при уриниране и еякулация, лимфаденит, изтичане на секрети и гной и др.

 

3. Простатит

Етиологично, възпалението на простатата може да бъде бактериално, травма-медиирано, автоимунно и др. Често се наблюдава при недобра хигиена у катетаризирани пациенти. Наблюдава се болезнена еякулация и уриниране, неприятна миризма на урината, температура, болки ниско в корема, ниско в кръстцовата област или аналната. Също може да се наблюдава болка в тестисите. Диагнозата се поставя палпаторно, ехографски, чрез цистоскопия, както и лабораторно. Нелекувано състоянието може да доведе до нарушаване на хемато-тестикуларната бариера и образуване на антиспермални антитела и съответно инфертилитет.

 

4. Нефролитиаза

Наличието на калкулозни формации в бъбреците може да бъде също причина за болка в тестисите. Те биват различни видове – калциеви, уратни, фосфатни, магнезиеви и смесени. Когато формацията попадне в уретера и не може да се евакуира се проявява с бъбречна криза – температура, гадене, повръщане, чести и болезнени позиви за уриниране – понякога с кръв, болка в кръста и хълбока, която може да ирадиира към тестисите. Докато камъните са в бъбречното легенче рядко предизвикват оплаквания – може да се прояви тъпа продължителна болка. Диагнозата се поставя ехографски.

 

5. Варикоцеле

Това е дилатация на скроталните венозни съдове, при което се наблюдава промени в качеството и количеството на семенната течност, болка в тестисите, която характерно се засилва при физически усилия и отшумява в легнало положение по гръб. С времето дилатацията еволюира и става все по-забележима за пациента. Може да доведе до инфертилитет. Диагнозата се поставя ехографски, а лечението е оперативно, но невинаги се налага.

 

Сред екстраорганните причини, по-чести са ингвинална херния – състояние, при което част от черво преминава през дефект в ингвиналния канал в скротума. Наблюдава се подуване, което в легнало положение се връща обратно.

 

Друга екстраорганна причина за болка в тестисите може да бъде атипична стенокардна болка.

 

В заключение, в повечето случаи болката в тестисите може да бъде причина за стерилитет, затова е важно навременното поставяне на диагноза.