Какви са другите възможни причини за болка в пениса?

Наранявания


Както всяка друга част на тялото, възникването на травма може да увреди и половия член. Наранявания могат да възникнат при:


  • Автомобилна катастрофа;
  • Изгаряне;
  • Груб секс;
  • Поставяне на пиърсинги;
  • Поставяне на предмети в уретрата

Фимоза и парафимоза


Фимозата възниква при необрязани мъже, когато препуциумът (тънка еластична кожа намираща се в крайната част на пениса, която покрива неговата главичка) е твърде стегнат и слепнат към главчката на пениса. Обикновено възниква при деца, но може да се появи и при по-възрастни мъже, ако баланит или нараняване засегнат препуциума.


Свързано състояние, наречено парафимоза, се случва, ако препуциума се отдръпва от главата на пениса, но след това не може да се върне в първоначалното си положение, обхващащо пениса. Парафимозата е спешно състояние, тъй като може да попречи при уриниране и може да причини некроза на тъканта в пениса.


Рак


Ракът на пениса е друга причина за болка в половия член, въпреки че е рядко срещан симптом. Някои фактори увеличават риска за възникване на рак на пениса, те включват:

  • Пушене;
  • Необрязан член;
  • Инфекция с човешки папиломен вирус (HPV);
  • Липса на хигиена, ако мъжът е необрязан;
  • Лечение на псориазис

Според проучванията повечето случаи на рак на пениса се срещат при мъже на възраст над 50 години.


Какви са възможностите за лечение на болка в пениса?

Лечението варира в зависимост от състоянието или заболяването, което предизвиква болката:
Използването на инжекции смекчава фиброзните плаки в пениса при болестта на Пейрони. Хирургичната операция може да отстрани тези плаки в тежки случаи.


Ако болката се дължи на приапизъм, източването на кръвта от пениса с игла помага за намаляване на ерекцията, някои лекарства също могат да намалят количеството кръв в половия член.


Антибиотиците лекуват полово предаваните инфекции като хламидия, гонорея и сифилис. Антибиотиците и противогъбичните лекарства също могат за лекуването на баланит.


Антивирусните лекарства могат да помогнат за намаляване на огнищата на херпес.


При наличие на фимоза, разтягането на препуциума с пръсти може да го отпусне. Стероидните кремове също могат да помогнат при състоянието. В някои случаи на фимоза е необходима операция.


Прилагането на натиск върху главата на пениса може да намали подуването при парафимоза. Инжектирането на лекарство в препуциума може да намали подуването. В допълнение, е възможно да бъдат направени малки разрези в препуциума, за да бъде намалено подуването.


Лечението на рак на пениса включва операция, лъчетерапия или химиотерапия.

 

Библиография:
Mayo Clinic Staff. Priapism
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Gonorrhea — CDC fact sheet
Healthline. Possible Causes of Penis Pain and How to Treat It