Болката в областта на таза при мъжете може да бъде причинена от различни състояния. Важно е да се разгледат и придружаващите симптоми, освен болката, които могат да помогнат за поставянето на правилната диагноза. Някои състояния които могат да предизвикат болки в таза при мъжете са:


Херния

Хернията възниква при излизане на тъкан, орган или част от орган заради дефект в мускулната стена. Най-често срещаният вид е ингвинална херния, която се появява, когато част от червата преминават през дефект на коремната стена и ингвиналния канал.Ингвиналните хернии често засягат мъжете. При наличие на ингвинална херния се усеща болезнена бучка в долната част на корема или слабините. Бучката изчезва, при легнало положение. Херниите причиняват тъпа болка в таза, а други симптоми включват - чувство на дискомфорт; влошаваща се болка, която се усеща по време на кашлица, смях, навеждане; подутина, която бавно расте.


Синдром на раздразнено черво

Синдромът на раздразненото черво е стомашно-чревно нарушение, което влияе върху функционирането на дебелото черво. Точната причина за състоянието не е ясна, но може да е свързана с проблеми с чревните мускули, бактериите в червата или нервната система.


Синдромът на раздразнено черво причинява проблеми в храносмилателната система, включително тазови и коремни болки. Други симптоми включват – спазми; диария, запек или и двете; подуване на корема; газове; бяла слуз в изпражненията.


Апендицит

Апендиксът представлява тръбовиден малък орган, който е прикрепен към дебелото черво. Намира се в долната дясна страна на корема.


Апендицитът е възпаление на апендикса, което може да причини силна болка в таза, която често започва в областта на пъпа, след което се премества се в долната дясна част на корема. Обикновено болката се засилва, особено при кашлица или кихане.


Апендицитът изисква спешна помощ, други негови характерни симптоми включват -загуба на апетит, запек или диария, гадене и повръщане, подуване на корема, нискостепенна треска (повишаване на температурата, което не надхвърля 37.8), невъзможност за изпускане на газове.


Камъни на пикочните пътища

Камъни на пикочните пътища представляват минерални отлагания, които се развиват в уринарния тракт. Те могат да се образуват в бъбреците или в пикочния мехур. Камъните в бъбреците и пикочния мехур не винаги причиняват симптоми, но могат да причинят болки в таза, ако се движат. Симптоми включват - силна болка от едната страна на кръста, в корема, в областта на слабините или гениталиите (при камъни в бъбреците); болезнено уриниране; често уриниране; кръв в урината; мътна, тъмна урина.


Библиография:
Montgomery L, et al. (n.d.). Chronic pelvic pain in men.
Hodge BD, et al. (2019). Anatomy, abdomen and pelvis, appendix.