Какво представлява болезнената еякулация?

Изпитването на болка при еякулация може да бъде тревожно, а при някои мъже състоянието може да бъде упорито или тежко. Болезнената еякулация, известна още като мъжка дизоргазмия, е относително често срещано състояние, засягащо до 10% от мъжете. Оплакването може да се прояви или чрез остри (внезапни и краткотрайни) епизоди, или да бъде хронично (продължаващо или повтарящо се).

 


Болезнената еякулация също понякога се нарича дисеякулация, одиноргазмия или оргазмалгия. Причините за дизоргазмия са много, вариращи от инфекции и проблеми с простатата до нарушения на нервната система и лекарства. Затова е важно да бъде посетен специалист, за да бъде определена точната причина за болезнената еякулация и получаването на правилното лечение.

Какъв е произходът на болезнената еякулация?

Болезнената еякулация е често срещан проблем, като болката може да се появи по време на едната или по време и на двете фази на еякулация:

  • Емисионната фаза - когато сперматозоидите и секретите се изтласкват едновременно от надсеменниците, простатната жлеза и семенните мехурчета, за да се образува семенната течност;
  • Фазата на изтласкване - когато мускулите в тазовото дъно се свиват многократно, за да изтласкат семенната течност през уретрата (каналът, през която урината също излиза от тялото)

Докато дизоргазмията обикновено се отнася до болка в пениса и уретрата, болката може да се разпростре или специфично да бъде ограничена до тестисите, скротума, долната част на корема, ректума и перинеума (пространството между ануса и гениталиите).

Каква е болката при дизоргазмия?

При мъжката дизоргазмия болката при еякулация може да варира по сила от тъпа болка до непоносима болка в зависимост от основната причина за нея. Болката е възможно да продължи няколко секунди или до два дни. В допълнение към болката може да има признаци на кръв в спермата, наречена хематоспермия. Това, което отличава дизоргазмията от другите видове болка в мъжка репродуктивна система, е, че болката възниква като пряк резултат от оргазъм и еякулация.

Какви са причините за болезнена еякулация?

Болезнената еякулация може да възникне поради множество различни причини, а в някои случаи причината може да е неизвестна (идиопатична). Въпреки че малко причини са животозастрашаващи, дизоргазмията може значително да влоши самочувствието, качеството на живот и сексуалния живот на мъжа. Някои от най-вероятните причини за дизоргазмия при мъжете, които специалистите обикновено изследват, включват:

 

Инфекции на долните пикочни пътища
Преглед от 2020 г., публикуван в списание Cureus, съобщава, че 1 от 4 мъже изпитва болезнена еякулация като част от инфекция на долните пикочни пътища. Инфекциите на долните пикочни пътища са тези, които включват пикочния мехур, шийката на пикочния мехур, уретрата, простатната жлеза и мускулите, наречени уринарни сфинктери, които регулират потока на урината.

 

Повечето инфекции на пикочните пътища (ППИ) се причиняват от бактерия, известна като Escherichia coli (E. coli), която естествено присъства в тялото (особено в чревния тракт). Въпреки това причина за болезнена еякулация може да бъдат и други видове бактерии. Рисковите фактори при мъжете включват диабет, използване на уринарен катетър или уголемена простата.

 

Възпалителни състояния
Бактериални, вирусни или гъбични инфекции могат да засегнат мъжка репродуктивна система, включително тестисите, простатата, уретрата и епидидимите (надсеменниците). Те включват причинители на полово предавани инфекции (ППИ) като хламидия, гонорея, сифилис и трихомониаза.

 

Освен това бактериите могат да присъстват в спермата/семенната течност. Тази инфекция на спермата може да доведе до симптоми на простатит и болезнена еякулация. Инфекциите е възможно да предизвикат възпаление в различни части на мъжката полова система, което води до:

  • Орхит - възпаление на тестисите;
  • Простатит - възпаление на простатната жлеза;
  • Уретрит - възпаление на уретрата (пикочния канал);
  • Епидидимит - възпаление на надсеменника

Съществуват и неинфекциозни причини за тези състояния, като предишна операция на пикочните пътища, химически дразнители и продължително колоездене или езда. Независимо от причината, възпалението на някоя от тези части на мъжката полова система може лесно да предизвика болка при еякулация.

 

Хроничен простатит и болезнена еякулация
Според преглед от 2018 г. в Translational Andrology and Urology, не по-малко от 30% от мъжете с хроничен простатит, известен също като синдром на хронична тазова болка, изпитват болезнена еякулация.

 

Увеличена простата
Увеличената простата, известна още като доброкачествена хиперплазия на простатата, е състояние, което обикновено засяга по-възрастните мъже и може да причини болка при уриниране, често уриниране, нощно уриниране и други уринарни симптоми. Уголемяването на простатата може също да причини болка след еякулация.

 

Референции:
1. Gray M, Zillioux J, Khourdaji I, Smith RP. Contemporary management of ejaculatory dysfunction
2. Parnham A, Serefoglu EC.  Retrograde ejaculation, painful ejaculation and hematospermia
3. Wagar M, Omar K, Moubasher A, Brunckhorst O, Ahmed K. Painful ejaculation - an ignored symptom
4. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Definition and facts of bladder infection in adults
5. Verywell Health. Painful Ejaculation (Male Dysorgasmia)