Болестта на Паркинсон е бавно прогресиращо невродегенеративно заболяване, което е свързано с напредването на възрастта. Първите признаци на заболяването са проблеми с движението.


Плавните и координирани движения на мускулатурата на тялото стават възможни благодарение на съединение в мозъка, наречено допамин. Допаминът е невротрансмитер, който се произвежда в част от мозъка, наречена „черна субстанция” (субстанция нигра). Там се намира и основното място на увреждане са клетките (невроните) в главния мозък при Паркинсоновата болест.


Все повече нови проучвания доказват, че биологичният пол е важен фактор за развитието и фенотипната експресия (проявата на чертите) на болестта на Паркинсон. Освен това симптомите, реакцията на лечението и рисковите фактори на заболяването се различават между жените и мъжете. Като цяло изследванията върху болестта на Паркинсон подкрепят идеята, че развитието на болестта може да включва различни патогенни механизми при двата пола.Болестта на Паркинсон е второто най-често срещано, свързано с възрастта невродегенеративно разстройство. Засяга около 3% от населението до 65-годишна възраст и до 5% от хората над 85 години. Болестта на Паркинсон се среща по-често при мъжете, отколкото при жените, като честотата при мъжете е с 50% повече, отколкото при жените. Също така жените развиват заболяването средно 2,1 години по-късно от мъжете.


Проучванията все още не са установили защо има разлика в честотата на Паркинсоновата болест при мъжете и жените. Някои възможни обяснения са свързани със защитния ефект на естрогена при жените, по-високата честота на получаване на леки черепно-мозъчни травми при мъжете, както и повишеното излагане на токсични вещества на мъжете при някои професии.


Един от най-известните фактори на околната среда, свързан с повишения риск от болестта на Паркинсон, е хроничният стрес. Неблагоприятните психосоциални условия на труд са потенциален източник на стрес, с голямо значение за общественото здраве.


Мъжете с болест на Паркинсон имат двигателни нарушения подобно на болестта при жените. Въпреки това, мъжете имат по-големи поведенчески разстройства по време на REM фазата на съня (физически активни в състояние на сън). Жените съобщават за повече симптоми на тремор, докато мъжете съобщават за повече симптоми на ригидност (скованост). Други срещани симптоми на болестта на Паркинсон при мъжете включват:

  • Тремор на ръцете, краката или лицето
  • Постепенно засилваща се обща забавеност на движенията (брадикинезия)
  • Ригидност
  • Бавно движение
  • Нарушено равновесие
  • Спазми
  • Липса на координация
  • Депресия
  • Неволеви движения на лицето, ръцете или краката
  • Нарушения на съня

Симптомите на болестта на Паркинсон имат различно присъствие и тежест, които варират между пациентите.

 

Библиография:
Georgiev D, Hamberg K, Hariz M, Forsgren L, Hariz G-M (2017) Gender differences in Parkinson’s disease: A clinical perspective.
Heller J, Dogan I, Schulz JB, Reetz K (2014) Evidence for gender differences in cognition, emotion and quality of life in Parkinson’s disease?