Повечето мъже не се замислят дали бельото което носят се отразява на половото им здраве. Най-често те купуват бельо, с което са свикнали, без оглед на типа или състава му. 
 
Слиповете стоят по-добре върху тялото, особено при добре поддържана физика на тялото и не създават проблеми при ходене, като боксерките, чиито къси крачоли често се „навиват“ към таза и създават дискомфорт. Слиповете също така поддържат анатомичните особености на мъжа в една позиция, дори при спортни активности и се свързват с по-малка вероятност от тестикуларна торзия - болезнено и опасно извиване на тестис, водещо до усукване на семепровода. 
 
Боксерките са по-комфортни, подходящи са и за по-пълни мъже, имат повече пространство за маневриране, потенето е по-поносимо и най-вече: не притискат тестисите към тялото.
 
Това е важно предимство, понеже сперматогенезата – образуването на нови сперматозоиди в тестисите, силно се влияе от температурата. Тя трябва да е с няколко градуса по-ниска от общата телесна температура. По-високата температура забавя сперматогенезата, а колкото по-близо са тестисите до кожата, толкова повече топлина поемат от тъканите на таза и бедрата. Затварянето им в бельо и панталони още повече повишава градусите, което което се отразява на тестикулярните тъкани и сперматогенезата и понижава мъжката плодовитост.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Това е особено важен проблем, понеже над 50% от случаите на проблеми със зачеването при семейни двойки идват от понижения брой сперматозоиди - състояние познато като олигоспермия.
 
Тъканите от които е произведено бельото също са от значение: памучните са универсални;  ленените са по-здрави и по-топлопроводими, което ги прави отлични за горещо време; тъканите от вълнени и копринени нишки са по-слабо топлопроводими и са подходящи за по-студено време; подходящото за спортни активности бельо може да съдържа найлонови нишки, но материала не е дишащ и не бива да се носи дълго време; полиестерните тъкани са най-вредни за дългосрочна употреба – запарващ, изолиращ материал който предразполага към развитието на бактерии, силна миризма и може да доведе до обриви и инфекции.
 
Съветва се избягването на бельо съдържащо антибактериални материали, освен в случаите, когато е препоръчано от лекар. Макар да са ефективни, не съществуват научни доказателства за бизопасността или липсата на взаимодействие между сребърните йони, на които се основават антибактериалните свойства на тъканите и здравето на тестисите и произвежданите в тях сперматозоиди.