Баланитът е възпаление на кожата на главичката на половия член, докато поститът - на кожата на препуциума (тънка еластична кожа, намираща се в крайната част на пениса и покриваща главичката му). Тъй като обикновено възпалителният процес засяга едновременно и главичката, и кожата на препуциума, се получава баланопостит.
 
Предразполагащи фактори при това заболяване са наличието на фимоза и нечистоплътност (развитие на инфекция).
 
Баланопоститът може да бъде първичен и вторичен. 
 
Първичният баланопостит се появява при наличие на фимоза или при неподдържане на необходимата хигиена на половия член. Смегмата предразполага към развитието на инфекция.
 
Вторичният се явява при наличието на венерическа инфекция или инфектирана урина при неоплазма. Баланопостит може да се получи и при религиозни обрязвания при липса на елементарна хигиена.  Характерно е по-голямата му честота при диабетици. Под влиянието на захарта в урината се развива вторична фимоза със създаване на условия за появата на баланопостит. Възможно е да се развие и при монилиаза (гъбична инфекция). Препуциумът се зачервява , както и главичката на половия член. Отделя се гноевиден секрет. Нерядко се получава и разязвяване. Възможно е да се получи и гангрена.
NEWS_MORE_BOX
 
 
При неправилно лечение е възможно да се стигне до пълно прирастване на препуциума към главичката на половия член или до вторична фимоза. Заболяване протича остро, подостро и хронично. Като усложнение може е възможно да се стигне до възпаление на целия  полов орган с оток, зачервяване, гнойна секреция и силна болезненост. Уголемяват се околните лимфни възли около половият член.
 
Диагнозата се поставя сравнително лесно. Изолира се бактериалният причинител и установяват се възпалително промени в кръвта , съчетани с оглед при извършването на преглед.