Не всички случаи на мъжко безплодие или азооспермия (липса на сперма в еякулата) са еднотипни и трябва да се лекуват по един и същ начин.

Азооспермията се подразделя на две големи групи – обструктивна азооспермия и необструктивна азооспермия.

Обструктивна азооспермия е налице, когато има нормално производство на сперматозоиди в тестисите, но семенните канали са запушени. Причина за възникването и могат да бъдат:

 

  • Вазектомия - това е една от най-честите причини за обструктивна азооспремия. Причината е, че тази хирургическа интервенция прекъсва семенните канали , което прекъсва и притока на сперма.

 


  • Инфекция: Обструктивната азооспермия може да бъде причинена и от инфекции на тестисите, простатата или репродуктивния тракт като епидидимит / орхит, простатит и венерически заболявания като хламидии. Те могат да причинят блокиране на малките тубули на епидидимите или на еякулационния канал.
NEWS_MORE_BOX

 

 

  • Вродени аномалии: Някои мъже се раждат с липсваща част от семепровода. На практика това е състояние, сходно на вазектомия, но причината е генетична. Друга вродена аномалия, която може да доведе до обструктивна азооспермия, са кистите на простатната жлеза. Друга причина за възникването на обструктивна азооспермия е възможно да бъдат и следоперативните усложнения.
  • Необструктивна азооспермия е състояние, при което налице е проблем в процеса на образуване на сперматозоиди. Те или липсват, или нивото на тяхното производство е много ниско. Причини за развитието на необструктивна азооспермия могат да бъдат генетични, придобити и вродени. Сред генетичните причини най-често се касае за хромозомна аномалия. Най-честия хромозомен проблем, предизвикващ азооспермия, е синдром на Клайнфелтър.
  • Варикоцеле също е едно от заболяванията, които в повечето случаи водят до леко понижаване на броя на сперматозоидите, но в някои случаи се стига и до азооспермия.
  • Рак на тестисите: Един от първите и най-често срещани симптоми за рак на тестисите или други органи на репродуктивната система, е именно азооспермия или понижаване броя на сперматозоидите.