Какво е атрофия на тестисите?

Атрофия на тестисите означава свиване на тестисите (семенниците), двете мъжки полови жлези, разположени в скротума. Основната функция на скротума е да регулира температурата на тестисите, което прави чрез свиване в отговор на ниски температури и отпускане в отговор на по-топли температури. Това понякога може да доведе до усещането, че тестисите стават по-големи или по-малки от обикновено.


Атрофията на тестисите обаче се отнася до действително намаляване на размерът на тестисите. Това може да се дължи на няколко причини, които включват – нараняване, здравословен проблем или излагане на определени химикали.Какви са симптомите на атрофия на тестисите?

Докато основният симптом на тестикуларната атрофия е свиването на единия или двата тестиса, някои други симптома могат да придружават състоянието, в зависимост от възрастта на пациента.


Симптоми преди пубертета


Пациентите, които не са преминали през пубертет, може да имат допълнителни симптоми на тестикуларна атрофия, които включват неуспех при развитието на вторични полови белези, като например:

  • Окосмяване по лицето;
  • Окосмение по гениталиите;
  • Увеличаване на размера на пениса

Симптоми след пубертета


При пациенти, които са преминали през пубертета, допълнителните симптоми на тестикуларна атрофия могат да включват:

  • Намалено сексуално желание;
  • Безплодие;
  • Намалена мускулна маса;
  • Отсъстващо или намалено окосмяване по лицето;
  • Отсъстващо или намалено окосмение по гениталиите

Какви са причините за атрофия на тестисите?

Една от основните причини за тестикуларната атрофия е орхитът (възпаление на тестисите). Основните му симптоми са болка и подуване на тестисите, но може да причини и гадене и повишена температура. Докато подуването първоначално може да направи тестисите да изглеждат по-големи, орхитът в крайна сметка може да доведе до атрофия на тестисите. Съществуват два основни типа орхит:


Вирусен орхит. Той обикновено се причинява от вируса на паротит (заушка). До една трета от мъжете, които страдат от паротит след пубертета, развиват орхит. Това често се случва в рамките на четири до седем дни след заболяване от паротит.


Бактериален орхит. Този тип орхит често се дължи на полово предавани инфекции, като гонорея или хламидия. В някои случаи състоянието е причинено от инфекция в пикочните пътища или от поставяне на катетър или друг медицински инструмент в пикочните пътища.


Библиография:
Healthline. Understanding Testicular Atrophy
National Center for Biotechnology Information (NCBI). Primary and secondary testicular atrophy