Какви други причини за атрофия на тестисите съществуват?

В допълнение към орхит, някои други фактори също могат да причинят атрофия на тестисите, те включват:


ВъзрастДокато жените преминават през менопауза, някои мъже преминават през подобен процес, известен като андропауза. Това причинява ниски нива на тестостерон, което може да доведе до атрофия на тестисите.


Варикоцеле


Варикоцеле представлява уголемяване и набъбване на вените на скротума. Състоянието обикновено засяга левия тестис и може да увреди семенните каналчета, в които се произвеждат сперматозоидите в тестисите. Това може да направи засегнатия тестис по-малък.


Торзио на тестисите


Това състояние се случва, когато тестисът се завърта и усуква, което може да наруши кръвния поток към тестисите и може да причини тяхната болка и подуване. Ако не бъде лекувано в рамките на няколко часа, състоянието може да доведе до трайна атрофия на тестисите.


Тестостеронова заместителна терапия (TRT)


Някои мъже, подложени на TRT, изпитват атрофия на тестисите. Това е така, защото TRT може да спре производството на гонадотропин-освобождаващ хормон (GnRH). Без GnRH хипофизната жлеза спира да произвежда лутеинизиращ хормон (LH). А без LH тестисите спират да секретират тестостерон, което води до атрофията им.


Употреба на анаболни стероиди или естроген


Приемът на анаболни стероиди или естрогенни добавки може да предизвика същия ефект върху хормоните като TRT.


Употреба на алкохол


Алкохолът може да причини както ниско ниво на тестостерон, така и увреждане на тъканите на тестисите, като и двете могат да доведат до тестикуларна атрофия.


Как се диагностицира атрофията на тестисите?

Атрофията на тестисите се диагностицира на базата на анамнезата (медицинската история) и клиничната картина на пациента. Лекарят ще палпира (физикално изследване, което се основава на тактилното чувство при допир със структурите на човешкото тяло) тестисите на пациента, като провери техния размер и твърдост. В зависимост от признаците, които бъдат забелязани, могат да бъдат назначени някои тестове, включващи:

  • Ехография на тестисите;
  • Пълна кръвна картина;
  • Изследване на ниво на тестостерон

Как се лекува атрофията на тестисите?

Лечението на атрофията на тестисите зависи от причината за състоянието. Ако то се дължи на полово предавана инфекция (ППИ) или друга инфекция, се налага предписването на антибиотици. В други случаи е нужно да бъдат предприети някои промени в начина на живот на пациента. В редки случаи може да се наложи оперативно лечение при торзио на тестисите.


Въпреки че състоянията, които могат да причинят атрофия на тестисите, обикновено са лесни за лечение, самата атрофия на тестисите невинаги е обратима. В много случаи ранното лечение увеличава вероятността за възстановяване. Това е особено важно, ако атрофията на тестисите се дължи на усукването им. Изчакването повече от няколко часа за търсене на лечение може да доведе до трайно увреждане.


Библиография:
Healthline. Understanding Testicular Atrophy
National Center for Biotechnology Information (NCBI). Primary and secondary testicular atrophy