Аспермията е състояние, при което мъжете не произвеждат сперма. Това е различно от азооспермията, която от своя страна е липса на сперматозоиди в спермата. Аспермията е широко свързана с мъжкото безплодие. При това състояние мъжете обикновено достигат до оргазъм и изпитват усещането за еякулация, но всъщност не еякулират сперма. Обикновено при мъже, които са плодородни, има постоянно производство на сперматозоидни клетки от тестисите. Тези клетки се съхраняват в епидидимите и се освобождават всеки път, когато мъжът достига до оргазъм и преживява еякулация.

 

Има две известни причини за аспергия: ретроградна еякулация (спермата се влива в пикочния мехур, а не извън тялото, през уретрата и пениса) и обструкция на еякулационния канал.


 

NEWS_MORE_BOX

 

Симптоми на аспермия

  • Безплодие;
  • Липса на еякулация по време на оргазъм;
  • Неясна урина след полов акт;
  • Кръв в спермата (ако е налице) или в урината;
  • Болка в скротума;
  • Уринарна болка;
  • Генитална болка.
  • Другите симптоми варират в зависимост от основното заболяване.

 

Терапии

 

Орална терапия: Това спомага пикочният мехур да се свива по време на еякулацията, като по този начин позволява на спермата да тече директно в уретрата. Целта на медикаментите е възстановяване функцията на увредения нерв, който причинява състоянието.

 

Асистирана репродукция: Тази процедура се извършва, когато засегнатите мъже искат дете. Вариантите включват вътрематочна инсеминация, In vitro оплождане, ICSI и др.

 

Хирургично: Хирургичната процедура се извършва единствено ако състоянието не може да бъде лекувано с лекарства и/или друга допълнителна терапия.

 

Усложнения

 

Аспермията, веднъж лекувана и открита навреме, няма да доведе до усложнения. Ранното откриване и лечение на основните причини е ключът към предотвратяване на усложненията. Най-значимото усложнение на аспермената е мъжкото безплодие. Въпреки стерилитета, засегнатите мъже се пак могат да имат деца и да живеят нормално, тъй като спермата им може да бъде съхранявана за сперматозоиди за бъдеща употреба чрез асистирана репродукция.