Мъжете имали наднормено тегло в пубертета са под много по-голям риск от животозастрашаващ кръвоизлив или образуването на съсирек в мозъка години по-късно. Спрямо мъжете имали нормално тегло през пубертета, вероятността от инсулт при затлъстелите е около 70% по-висока.
 
Това не важи за мъжете, които са навлязли в пубертета с вече наднормено тегло – ако затлъстяването е било налично преди това и са успели да свалят излишните килограми преди да навлязат в 20-те си години, техният риск от инсулт не се повишава.
 
За тези си открития алармират шведски учени от университета на Гьотенбург. Според дългогодишните им изследвания в кардиологичната епидемиология, инцидентността на средни и тежки инсулти се увеличава при младите мъже, докато се понижава при по-вързастните. Учените все още не разбират точните причини за тази неочаквана промяна, но са категорични в изводите от наблюденията си – промяната съвпада напълно с началото на епидемията от затлъстяване.
 
Изследването, ръководено от д-р Кингблом, включило 37 669 шведски мъже, чийто индекс на телесна маса (BMI) бил измерен на 8-годишна и на 20-годишна вързаст. След 20-тата им година, те били наблюдавани за период от средно 38 години. За този период 918 от наблюдаваните мъже получили инсулт.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Мъжете с нормално тегло на 8-годишна вързаст, но затлъстели на 20 също са под увеличен риск от инсулт. В тази подгрупа попадат 1800 от 37-те хиляди изследвани мъже – 67 от тях претърпели инсулт.
 
Мъжете с наднормено тегло и на 8 и на 20 години били със значително увеличен риск – от 990-те души в тази подкатегория, 86 получили инсулт.
 
От 33 511-те мъже с нормално тегло както на 8, така и на 20-годишна вързаст, инсултът засегнал 759 или малко над 2% от тях.
 
Д-р Киндблом споделя, че изследването било изцяло „наблюдателно“ и не цели да доказва, че затлъстяването причинява инсулт, а да демонстрира ясната връзка между двете заболявания: затлъстяването категорично увеличава риска от инсулт.