Тестостеронът е мъжки полов хормон, който регулира анаболните (изграждащите) процеси в тялото, дейността на половите органи, либидото и т.н. Ежедневните навици и особено храната играят огромна роля в поддържането на здравословни нива на тестостерон.

 

Избирайте повече храни, богати на цинк: Лукът и чесънът могат да бъдат ваши съюзници в кухнята, но и в леглото. Те подпомагат образуването на качествена сперма. И двете храни засилват образуването на тестостерон, съдържат флавоноиди, които предпазват сперматозоидите от увреждане. Съдържат ценния минерал цинк, който подпомага образуването на тестостерона.


 

Храни, богати на протеини: Пилешко, телешко, свинско, риба, тофу, ядки, семена, кисело мляко. Това са храни, богат източник на протеини. Недостатъчните нива на протеин в тялото води до нарушаване на тестостероновия синтез.

 

Наблягайте на рибата: Мазни риби като сьомга, тон, скумрия са богати на витамин D. Той играе основна роля в синтезата на хормона тестостерон.

 

Повече магнезий: Той не позволява на протеините да се свързват с хормона. Какъв е резултатът? Повече свободен тестостерон в кръвта. Спанак, бадеми, кашу, фъстъци са страхотни източници на магнезий.

 

Стриди: Не случайно ги наричат храната на Казанова. Те съдържат 5 пъти повече цинк от препоръчителната дневна доза. Той помага на тялото да синтезира повече тестостерон. Така че освен вкусни са и полезни за либидото.

 

Нар: Започнете деня си със сок от този така интересен плод, вместо с обичайния портокалов сок. Сокът от нар намалява нивата на хормоните на стреса като кортизол, което увеличава продукцията на половите хормони, включително и тестостерон. Той ще намали и кръвното налягане и ще ви помогне да се чувствате във форма през целия ден.

 

Средиземноморска диета: Този тип на хранене поддържа здравословното ви тегло и ще ви предпази от инсулинова резистентност, което се свързва с намалени нива на тестостерон. И когато тестостеронът е нисък се покачват телесните мазнини, което води до неефективно използване на инсулина. И така влизате в порочен кръг.

 

В средиземноморския тип хранене се набляга на използването на растителни мазнини, пълнозърнести храни и много плодове и зеленчуци.