Редица здравословни проблеми при човека се асоциират с прекомерния стрес и трудното справяне с него. Оказва се обаче, че двата пола са различно податливи на негативните ефекти от прекомерния стрес, а определянето на жените като „слабия пол“ е неадекватно по отношение справянето със стреса. Проучванията показват, че що се касае до понасянето на психическото напрежение, слабият пол е мъжкият.

 

Последиците от прекомерния стрес върху здравето на мъжете са по-разностранни, отколкото при жените. Ето защо справянето със стреса трябва да бъде първостепенна задача за всеки мъж.


 

Прекомерният стрес е вреден за мъжкото сърце
Проучване, публикувано в авторитетното издание American journal of Cardiology, установява, че стресът е водещ фактор за повишаване риска от сърдечни заболявания при мъжете. Според учените психическото напрежение отключва възпалителни реакции, които може да повишат риска от увреждане на кръвоносните съдове и образуване на тромби, а фините съдове на сърцето са сред най-застрашените от тромбоза.

 

Повишава риска от диабет тип 2
Установено е, че при прекомерен стрес мъжете реагират с по-силно увеличаване секрецията на стресовия хормон кортизол, отколкото се регистрира при жените. Високият кортизол се асоциира с повишено отлагане на мазнини в областта на корема, развитие на метаболитен синдром и поява на инсулинова резистентност. И трите състояния повишават значително риска от диабет тип 2.

 

Ускорява загубата на мускулна маса
Установено е, че стресът забавя усвояването на протеини от мускулната тъкан, което не само забавя натрупването на мускулна маса, но може и да доведе до ускорена загуба на такава. Това е причина мъжете, борещи се с натрупан стрес, да постигат много по-ниска ефективност от фитнес тренировките си.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Стресът влияе на вкуса на мъжете към жени
Тази зависимост показва, че стресът влияе негативно не само на физическото, но и на психическото здраве на мъжете. Прекомерният стрес променя начина, по който мъжете преценяват атрактивността на жените. Британско проучване сред 80 мъже доказва тази зависимост. Предполага се, че тя се дължи на страничните ефекти от стреса върху самочувствието и увереността на мъжете и способността им да си правят акуратна самооценка. Мъжете под стрес са по-склонни към негативно мнение за себе си, което значително намалява и критериите им за оценяване на противоположния пол.

 

Всички посочени особености показват, че справянето със стреса е не просто обикновена необходимост за мъжете, а може да бъде фактор с животоспасяващ ефект, особено в модерното общество, излагащо и двата пола на прекомерно психическо напрежение.