Ракът на простатата е най-честата форма на раково заболяване, което засяга мъжете. Според Американското дружество за борба с рака, само тази година около 164 690 мъже ще бъдат диагностицирани с болестното състояние.

 

Не е без значение обаче, че съществува шанс от 98% за успешно лечение, ако болестта е засечена навреме (т.е. преди да има възможност да се разпространи по други части на тялото). Процентът е показателен за това колко мъже (от общо 100) са оцелели в рамките на 10-годишен период след откриването на рака (статистиката се извлича на всеки 5 години). След 15 години – шансът намалява на 96%.


 

Въпреки че генетични и етнически групи имат повишен риск от развитие на рак на простатата, някои изследвания са положителни, че определени житейски тенденции всъщност могат да доведат до минимизиране на опасността. 

 

1. Проучванията показват, че мъжете, които консумират храни с високо съдържание на животински мазнини, като млечни продукти и червено месо, е по-вероятно да развият рак на простатата. Важно е да се отбележи, че тези проучвания всъщност не показват, че подобни храни причиняват рак на простатата. По-скоро те демонстрират, че съществува връзка между рака на простатата и консумирането на висококалорични и мазни продукти. Вместо тях се препоръчват зеленчуци като броколите, които съдържат химикал, познат като сулфорафан. Установено е, че веществото е вредно за раковите клетки, но е полезно за здравите.

 

2. Друг навик, който е корелиран с разпространението на раковите образувания, е пушенето. По-конкретно, обзор от 2010 г. на Националния център за биотехнологична информация (NCBI) на 24 проучвания, свързани с риска от болестта, показва, че тежките пушачи, болни от рак на простатата, се отличават с 24 до 30% по-висока смъртност в сравнение с непушачите.

 

NEWS_MORE_BOX

 

3. Смятаме, че витамините са добри за нас, но проучване от 2014 г., публикувано в списанието на Националния институт по ракови заболявания, установява, че приемането на твърде много витамин Е може да увеличи риска от агресивен рак на простатата. Заключението на доклада е, че мъжете трябва да избягват приема на витамин Е в дози, надвишаващи препоръчителните хранителни стойности.

 

4. Честото мастурбиране бива споменавано като поведение, намаляващо риска от рак на простатата. Представено в JAMA проучване показва, че момчетата, които мастурбират пет или повече пъти седмично, се радват на 34% по-малка вероятност да развият съответната болест до 70-годишна възраст, отколкото тези, които се самозадоволяват по-рядко. Причината за това е, че семенната течност съдържа канцерогени (концентрации на калий, цинк, фруктоза и лимонена киселина, които се извличат от кръвния поток), чието изхвърляне - естествено - се гарантира от систематичната еякулация. Сексът е добра алтернатива на мастурбирането, стига да се извършва с предпазни мерки. Епидемиолозите свързват полово предавани инфекции като цитомегаловируса и трихомониазата с развитието на рак на простатата.