В предходен материал представихме най-важните витамини за мъжката плодовитост. Успоредно с витамините обаче, силно влияние върху качеството на спермата и фертилността на мъжа имат и няколко микроелементи.

 

Някои от тях стандартно свързваме с други процеси в човешкото тяло и влиянието им върху сперматогенезата и плодовитостта на мъжа често остава на заден план. Тя обаче е факт и редовният прием на тези микроелементи е водещ фактор за всеки мъж, желаещ да подсигури сексуалното си здраве.


 

Желязо
Железни йони участват в структурата на редица ензими, важни за сперматогенезата. Установено е, че именно желязото подсигурява в най-голяма степен подвижността на сперматозоидите. Освен това клинични проучвания показват, че желязото е ключовият фактор, регулиращ нормалното pH и вискозитета на семенната течност.

 

Мед
Медните йони са кофактори на важни ензими, подсигуряващи производството на енергия в клетките. Без подсигурено оптимално действие на тези ензими подвижността и жизнеспособността на сперматозоидите в еякулата спада значително. Много проучвания показват, че медните йони имат директен и позитивен ефект върху редица параметри, определящи качеството на спермата. Установено е например, че при мъже с азооспермия нивата на медни йони в семенната течност са много по-ниски от нормалното. Други данни показват, че медта влияе позитивно и върху количеството семенна течност и зрели сперматозоиди, отделяни при еякулация.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Селен
Селенът е сред микроелементите с най-мощно антиоксидантно действие. Проучванията показват, че хроничният дефицит на селен при мъжете е ключова причина за безплодие. Причината се крие в това, че мъжете, неприемащи достатъчно селен, се лишават именно от едно от най-мощните природни средства за неутрализиране на свободните радикали. Оксидативният стрес, провокиран от тях, забавя зреенето на сперматозоидите. Селенът неутрализира този стрес и подсигурява нормалното преминаване на мъжките полови клетки през процесите на диференциация до зрели сперматозоиди. Дефицитът на селен се асоциира и с отслабена оплодителна способност на сперматозоидите при достигане до яйцеклетката. Подобно на медта, нивата на селен в семенната течност също са понижени при повечето мъже, диагностицирани с азооспермия или друга форма на намалена фертилност.

 

Цинк
Цинкът е сред основните микроелементи, подпомагащи развитието и деленето на клетките, включително половите. Именно нормалното развитие, диференциация и делене на половите клетки е сред основните условия за поддържане качеството на спермата и плодовитостта на мъжа. Наред с участието си в тези процеси, цинкът подсигурява функциите на половите жлези и секрецията на мъжките полови хормони. Хроничният дефицит на цинк се асоциира с намалено количество жизнеспособни сперматозоиди в еякулата и с по-сериозни състояния като хипогонадизъм.

 

Проучванията показват, че нормализирането приема на желязо, мед, селен и цинк е сред първите стъпки за справяне с мъжкото безплодие в случаите, когато то е провокирано от хранителни дефицити. Резултатите в повечето случаи са позитивни и бързи, а едва при липса на такива следва да се предпиремат по-сериозни медикаментозни мерки за подобряване на плодовитостта.