Статистиката сочи, че мъжете са склонни да пренебрегват здравословни проблеми, свързани с тяхното „мъжество“ - полови, хормонални и психоемоционални нарушения често са тема табу. Колкото по-чувствителен е един проблем, обаче, толкова по-вероятно е пренебрегването му да доведе до тежки усложнения.
 
Такъв е случая и с андропаузата, така наречената „мъжка менопауза“.

1. Какво е андропаузата?

Множество фактори, начело с напредването на възрастта, водят до спад в секрецията на  тестостерон, мъжкия полов хормон. Това води до хормонален дисбаланс и редица физиологични и метаболитни нарушения, някои по-леки, други – по-сериозни. Когато възрастта е основен фактор за понижаването на тестостерона, състоянието се нарича андропауза. Основната разлика с менопаузата при жените е, че при менопаузата най-често производството на полови хормони спира рязко и почти напълно, докато при андропаузата това се случва много по-плавно и постепенно.
 
NEWS_MORE_BOX

2. Какви са симптомите?

Симптомите на андропаузата могат да бъдат физиологични и психологични. Понижаването на тестостерона може да доведе до загуба на мускулна и костна маса и да ограничи както физическите възможности на тялото, така и когнитивните – в стресови ситуации е по-трудно да се вземат решения, наблюдава се пасивност, паметта се забавя.
 

3. В коя възраст се проявява?


Статистически, най-често засегнати са мъжете на възраст между 51 и 60 години, но при нездравословен начин на живот (липса на спорт, тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол), андропаузата може да се прояви около 43-46 години. 
 

4. Изпитват ли мъжете горещи и студени вълни?

При силно понижени тестостеронови нива – да. Редуването на топлинни усещания и обилното нощно изпотяване са сред най-често докладваните симптоми на заболяването.