Инфертилните мъже са по-склонни да развият агресивен рак на простатата, показват нови проучвания.

 

Тези, които не могат да имат деца по естествен път, имат 47% по-голяма вероятност да развият животозастрашаващото състояние от останалите. Рискът се увеличава и ако са под 50-годишна възраст.


 

Двете състояния са взаимосвързани - недиагностицираните тумори на простатата пък могат да доведат до безплодие. Ниските нива на тестостерон биха могли да доведат до развитие и на репродуктивни неудачи и до рак на простатата.

 

Ранният рак на простатата засяга около един на всеки 1000 мъже под 50 години. А около 30% от мъжете имат проблеми с репродукцията. Тези, които търсят лечение за плодовитостта, трябва да бъдат изследвани и за признаци на рак, смятат експертите.

 

Резултатите от проучване са показали, че мъжете, при които се е наложило ИКСИ (интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоид в яйцеклеткатаICSI), за да станат бащи, са със значително по-висок риск от развитие на ранен рак на простатата от тези, станали родители по естествен начин или чрез "обикновена" инвитро процедура.

 

ICSI процедурата се прилага в клиниките по репродуктивна медица в случаите, когато са налице лоши характеристики на сперматозоидите.

 

Каква е разликата между ICSI и стандартната ин витро процедура?

 

NEWS_MORE_BOX

 

Процедурата ICSI е сходна с класическото ин витро оплождане, с тази разлика, че с помощта на микроманипулаторна система се избира един сперматозоид, който се инжектира в цитоплазмата на яйцеклетката.

 

Световните стандарти приемат, че една двойка страда от стерилитет, ако в продължение на две години при активен полов живот не настъпи бременност, като не са ползвани контрацептивни методи и медикаменти. При почти половината от тези двойки причината е при мъжа.

 

Безплодието на мъжа може да бъде от два типа: нарушение на възможността за полов акт и такова, дължащо се на нарушение на оплодителната способност при запазена способност за полов живот.

 

Лечението на инфертилитета може да се използва като скрининг инструмент за диагностициране на рак на простатата, смятат изследователите.