Аспиринът е едно от първите лекарства, което влиза в масово производство и разпространение. Той е едно от най-често проучваните лекарства, всяка година се правят между 700 и 1000 клинични проучвания.

 

Екстракт от бяла върба се е използвал от 3000 – 1500 г. преди Христа от Шумери и Египтяни. Основният активен компонент на бялата върба е салицинът – натурално съединение, притежаващо лечебните свойства на аспирина. В папируса на Еберст е описан екстрактът от кората на бяла върба и неговите противовъзпалителни и обезболяващи свойства при болка от всякакъв тип.


 

По времето на Хипократ в древна Гърция се е използвал чай от листата на върба, който се използвал като обезболяващо при раждащи жени.

 

През 18-и век английското кралско общество публикува доклад, в който подробно са описани пет години експерименти по използването на суха прахообразна кора от върба за лекуване на треска.

 

През 1828 г. Джоузеф Бюхнер, преподавател по фармация в Мюнхенския университет успява да изолира активното вещество от кората на върба. Получил жълти кристали с горчив вкус, тази субстанция той нарекъл Салицин.

 

В 1853 г. френският химик Чарлз Фредерик Герхард определил химичната структура на салициловата киселина и в лабораторни условия синтезирал ацетилсалицилова киселина – днешният аспирин.

 

Около 15 години по-късно е проведено първото сериозно клинично проучване относно свойствата на салицина, което потвърждава ефективността ѝ при треска и болка с различен произход.

 

През 1897 г. немският химик Феликс Хофман, открива, че добавянето на една ацетилова група към салициловата киселина намалява дразнещите свойства на продукта. Така огромен немски фармацевтичен концерн патентова новото лекарство.

 

Две години по-късно немската компания наричат ацетилсалициловата киселина Аспирин.
През 1950 г. лекарството влиза в рекордите на Гинес като най-продаваното обезболяващо средство.

 

Проф. Джон Вейн, преподавател по фармакология в Лондонския университет проучва и установява механизмът на действие на аспирина. През 1982 г. той получава нобелова награда за труда си.

 

Днес аспирин в малки дози (до 100 mg) се използва и като превенция за образуване на тромби и съдови инциденти.