Любопитно научно откритие може да се превърне в най-значимия пробив в стремежа на човечеството към вечна младост, регистриран досега. Учени от университета с Ексетър, Великобритения, откриха начин да накарат остарели и загубили способността си да се делят телесни клетки, да възвърнат младия си вид. Нещо повече – учените са успели да убедят клетките и да се държат като по-млади, възстановявайки способността си да се делят.
    
Второто постижение има огромна значимост, защото тайната на по-дългата младост се крие не в поддържането на жизнения потенциал на отделните клетки, който е крайно лимитиран във времето, а в поддържането способността им да се делят, рестартирайки изцяло потенциала на клетъчните си структури.

 

Именно загубата на делителната способност на клетките е основната причина за общото остаряване на организма. Една от причините за този феномен се крие в специфичните крайни участъци от молекулата на ДНК в хромозомите. Тези участъци се означават като теломери. С годините и многократното делене на клетките в този период теломерите постепенно се скъсяват. Учените свързват точно този процес със загубата на способността на клетките да се възпроизвеждат. Именно възстановяването дължината на хромозомните теломери е в основата на метода, разработен от учените в Ексетър.


 

NEWS_MORE_BOX

 

Работейки с клетъчни култури в лабораторни условия, учените установяват, че само в рамките на няколко часа може да се постигне ефект върху тях, елиминиращ последствията, оставени след няколкогодишно остаряване. След изпробване на разработения от учените метод върху клетъчните култури, остарелите клетки в тях напълно възстановили способността си да се делят и по нищо не се отличавали от младите и разполагащи с пълния си жизнен потенциал човешки клетки.

 

В основата на метода стои третиране на клетките с аналози на ресвератрол – фенолово съединение, съдържащо се в гроздовите семки, червеното вино, черния шоколад, боровинките и други природни продукти. Предстои да се уточни конкретният механизъм на влияние на тези вещества и да се установи как ще се извърви мащабният преход от ниво клетъчна култура към организма като цяло. Според учените това не е невъзможно.

 

Потенциалът на откритието на английските учени е огромен. Според тях, дори да не гарантира удължаване на живота, то може да помогне за поддържане на доброто здраве до много по-късен етап в живота и за превенция на много от заболяванията, асоциирани със старостта и програмираната смърт на телесните клетки.