При жените се наблюдава повишена склонност към натрупване на мазнини в областта на бедрата, седалището и защната повърхност на мишниците. Там се натрупва повишено количество подкожна мастна тъкан, която, обаче, има защитни функции, тъй като предпазва мозъка от възпалителните процеси и риска от инсулт. Това е показало проучване, проведено в Медицинския колеж в Джорджия към Университета Аугуста.

 

При мъжете има повишен риск от заболявания, свързани с възпалението, каквито са инфаркта и инсулта. При жените този риск първоначално е по-нисък, но с настъпване на менопузата се изравнява. Това се дължи на естествения спад на естрогените, които имат кардиопротективно действие. При мъжете се наблюдава предразположеност към натрупване на мазнини около вътрешните органи - висцерално затлъстяване. Това може да настъпи на всяка възраст, но с течение на времето тази предразположеност се увеличава. Тази мастна тъкан има много по-неблагоприятно  действие за здравето, тъй като освобождава значителни количества възпалителни медиатори.


 

Не са установени причините за различните начини на натрупване на мазнини при мъжете и жените. Основните предположения се основават на действието на генетичните фактори и по-конкретно на наличието на различни полови хромозоми. За анализ на причините, поради които различните форми на натрупване на мазнини са свързани с различен риск за здравето, учените са провели изследвания в лабораторни условия.

 

Установено е, че това, което в действителност защитава мозъка от възпалението, е подкожната мастна тъкан и не действието на естрогена при жените. Освен това, те са анализирали влиянието на затлъстяването върху здравето на мозъка в рамките на период от няколко години. Наблюденията са показали, че висцералната мастна тъкан увеличава и благоприятства възпалението в мозъка при затлъстяване. От друга страна, трансплантацията на подкожна мастна тъкан има защитно действие и намалява мозъчното възпаление. Също така, при жените естествено се наблюдават по-високи нива на протеини, които могат да понижат възпалението.

 

При тенденция за натрупване на мазнини в областта на бедрата, се наблюдава по-незначително натрупване около вътрешните органи, освен при спазване на строги хранителни режими с цел драстично намаляване на телесното тегло или при хирургични корекции. Въпреки това, значителното понижаване на количеството мастна тъкан може да доведе до промяна в мястото на натрупване на мазнините.

 

Индексът на телесна маса е важен показател, който не само ни ориентира за наличието или отсъствието на наднормено тегло или затлъстяване, но и ни показва потенциалния риск за развитие на различни заболявания. Нормалните стойности на този индекс, съчетани с натрупване на мазнини в коремната кухина, са свързани с повишен риск от сърдечносъдови заболявания, дори и при отсъсвие на наднормено тегло. От друга страна, по-високите стойности на индекса на телесна маса, съчетани с повишено натрупване на подкожна мастна тъкан, са свързани с по-нисък сърдечносъдов риск.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/medicina-general/grasa-caderas-protege-cerebro-reduce-ictus-mujer_7769?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=trafico

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36367881/