Битува твърдение, че нивото на тестостерона в кръвта е свързано с успеха в живота. Например при високо ниво на тестостерон се наблюдава по-висока степен на образованост и социално-икономическо положение в обществото.


Доказано е обаче, че социалните фактори могат да повлияят нивото на тестостерон. Например постоянният стрес понижава нивата на този мъжки хормон, който макар и в по-малки количества го има и при жените.* 


Това означава обаче, че за ниското социално положение е виновен самият стрес и здравословните проблеми, които възникват при него. Само че тук има една особеност - при положителното възприемане на социално-икономическия статус, нивото на хормона може да се регулира. Ето защо валидна е и интерпретацията, че нивата на тестостерона могат да не са причина за успеха, а негово следствие.


За да разберат дали действително тестостеронът влияе на успешността, британски и норвежски изследователи провеждат проучване, използвайки и генетични методи.


За целта те преглеждат данни от британската Биобанка на 306 хиляди души. Учените отделят от тях хората с генетични варианти, свързани с високо ниво на тестостерона. Логиката е, че при тази група хора социалните и други условия не би следвало да въздействат на концетрацията на тестостерон в кръвта, за да може, съответно, да се направи преценка доколко нивата му са свързани с успешността.


Изследователите се концентрират върху връзките тестостерон и доходи, професия, местоживеене, квалификация, склонност към риск. Оказало се, че генетично определеното високо ниво на тестостерон почти не е свързано с каквито и да е от тези показатели, както при мъжете, така и при жените.


Според авторите влиянието на тестостерона върху качеството на живот и успешността е мит. Анализът на данните не показва, че той е от значение за социално-икономическия статус, както се смяташе досега, подчертат те.


Проучването е представено в Science Advances.

 

Източници:
https://advances.sciencemag.org/content/7/31/eabf8257

*https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031938408000954?via%3Dihub