Деменцията е инвалидизиращо състояние, което е все по-често диагностицирано в световен мащаб и засяга повече от 55 милиона души в цял свят.

 

Характерен за деменцията е конгнитивният спад и влошаването на качеството на живот.


 

Въпреки че все още няма разработено ефективно лечение, промените в мозъка могат да се появят години преди поставяне на диагнозата.

 

Учени от Австралийския център за прецизно здраве на Университета на Южна Австралия са установили връзка между метаболизма и промените в мозъка, свързани с деменцията.

 

Проучването е публикувано в Diabetes, Obesity and Metabolism.

 

За целите му са били анализирани данни от 26 239 участници от U.K. Biobank.

 

Установено е, че участниците, които са били със затлъстяване, свързано с нарушена функция на черния дроб, възпаление или нарушена функция на бъбреците, са имали най-неблагоприятни изменения в мозъка.

 

Проучването е анализирало връзката между шест различни метаболитни профила и 39 кардиометаболитни маркера чрез ЯМР изследване на обема на мозъка, мозъчните лезии и натрупването на желязо, за да може да се идентифицират ранните рискови фактори за развитие на деменция.

 

При участниците с метаболитни профили, които са свързани със затлъстяване, по-често са се наблюдавали ЯМР профили с неблагоприятни за мозъка изменения, показващи по-ниски обеми на хипокампа и сивото вещество, по-голям обем на мозъчните лезии и по-значително натрупване на желязо.

 

Разучаването на метаболитните фактори и профили, които са свързани с мозъчните промени, характерни за деменцията, може да помогне за идентифициране на ранни рискови фактори за развитие на състоянието.

 

Учените са установили, че по-неблагоприятните изменения в мозъка са били по-разпространени при участниците със затлъстяване.

 

При тези участници се е наблюдавала най-високата базална метаболитна скорост - BMR – енергията, необходима на тялото в покой, за да поддържа основните си функции.

 

Всъщност базалната метаболитна скорост изглежда допринася за развитие на неблагоприятни мозъчни изменения при участниците със затлъстяване.

 

Откритията показват, че метаболитните профили са свързани с различни аспекти от здравето на мозъка.

 

Установени са също и различни връзки с много индивидуални за всеки участник биомаркери, които могат да предоставят повече данни за процесите и измененията, които водят до деменция.

 

Референции:

https://dx.doi.org/10.1111/dom.14853