Нормалният цвят на урината следва да бъде бледожълт. Тя трябва да бъде ясна, без наличие на сенки или някакви частици в нея. Понякога обаче цветът ѝ може да се промени, което да сигнализира за наличие на дадено състояние или процес в организма. 
 

Какво се крие зад цвета на урината?

Нюансите в жълтия цвят на урината могат да варират и това е в рамките на нормалното. Жълтото става по-тъмно, когато концентрацията на урина се повиши. Концентрацията е пропорцията на отпадъчните продукти към водата в урината. Цветът ѝ потъмнява и когато губим течности, по време на потене например, като това може да бъде сигнал за дехидратация на организма. 
 
Жълтият цвят на урината е следствие от съединението урохром, което е резултат от разграждане на хемоглобина. Хемоглобинът е кислородпренасящия белтък на червените кръвни клетки. Той свързва кислорода в белите дробове, след което го транспортира до тъканите, където се използва като окислител. Червените кръвни клетки се обновяват ежедневно, а старите следва да бъдат разградени. Урохромът е остатъчен продукт от този процес и остава в урината, придавайки ѝ жълт цвят. 
 
Могат да се наблюдават редица промени в цвета на урината, като някои от тях са сигнал за медицински проблем. Ето 2 от промените и вероятните причини за тях...
 

Оранжев цвят

Той може да се дължи на медикаменти. Сред типичните примери са някои антибиотици и болкоуспокояващи медикаменти, използвани при болка, свързана с пикочния мехур. Някои лаксативи и агенти в химиотерапията също могат да доведат до оранжев цвят в урината
 
Други причини, свързани с оранжевия цвят, включват прекомерна консумация на моркови, заради наличието на веществото бета-каротин. 
NEWS_MORE_BOX
 
Червен цвят
 
Той може да се дължи на редица причини. Една от тях е наличието на кръв в урината. Състоянието е познато като „хематурия“ и е причина за консултация с лекар. 
 
Свързаното с кръвта състояние хемоглобинурия също може да бъде виновник за червена урина, както и миоглобинурия, което е свързано с мускулите
 
Консумацията на храни като червено цвекло или къпини също може да е причина за червена урина.