Ако измерим телесната си температура, когато сме в добро здравословно състояние, термометърът ще покаже около 37 градуса по Целзий. Това число може да варира през различните дни, дори и през различните часове на денонощието, но като цяло стойността на телесната температура е постоянна. 
 
Ако стане прекалено топло, кръвоносните съдове се разширяват и започваме да се потим, за да се охлади организмът. Когато ни стане студено, те се свиват и започваме да треперим, за да се загреем. 
 
Когато температурата се отклони с няколко градуса от нормалното, в случай на треска или когато сме в ледена вода например, протеините и клетките спират да работят и резултатът може да бъде дори фатален. 
 
Защо обаче нашата нормална телесна температура е 37 оС? Според една от теориите - за да държим гъбичките настрана. Изследователите установяват, че някои животни като влечугите и земноводните страдат от различни гъбични заболявания. Характерното за тях е, че са ектотермни - разчитат на външни източници на топлина, за да затоплят тялото си. 
NEWS_MORE_BOX
 
Тези животни са засегнати в много по-голяма степен от гъбични заболявания, в сравнение с ендотермните, които генерират топлината си вътрешно. Установява се, че телесната температура има основно значение за намаляване на риска от гъбична инфекция
 
От друга страна, на организма му отнема много енергия за поддържането на висока телесна температура, затова природата намира идеалния баланс. 
 
Когато изследователите извършват някои изчисления, измервайки ползите от защитата срещу гъбички и „разходите“ на излишна консумация на храна за постигане на добра телесна температура, те установяват, че идеалната такава е 36,7 градус по Целзий.