Защо човек започва да бяга напред-назад и да „танцува”, когато му се ходи спешно до тоалетна? „Танцът” определено няма да помогне, но защо се прави?


Колкото по-дълго се задържа урината, толкова повече налягане се изпитва в пикочния мехур. Когато пикочният мехур е пълен, в ума се създава усещане за спешност. Тогава се предизвиква поведение на изместване на тялото от едно на друго място. Смята се всъщност, че действията са провокирани на подсъзнателно ниво.


Според специалистите в областта, когато на човек му се ходи до тоалетна спешно, умът се опитва да отклони вниманието от действителността. Тогава започват да се изпълняват всякакви несвързани дейности като танцуване например. По този начин умът се разсейва от мисълта, че трябва да се посети тоалетната, но всъщност танците не намаляват желанието за уриниране.Смята се, че това много прилича на навика да се хапят ноктите, когато човек е изправен пред трудна ситуация и е нервен. Гризането на нокти не помага директно за взимане на решение, но това е начинът, по който умът отклонява вниманието от ситуацията.


Освен ходене напред-назад и „танцуване”, има и други начини, които показват нужда от ходене до тоалетната. Това са например потрепване на краката или пръстите на краката и ръцете, приклякване, тананикане и други.

 

Кръстосването на краката също е често използвана позиция за намаляване на чувството за уриниране, но всъщност най-вероятно позата няма да доведе до никаква промяна. Поради това се счита, че най-добре би било да се запази спокойствие, тъй като ако тялото е в покой, е много по-вероятно да се издържи по-дълго време.


И все пак специалистите твърдят, че не е добре да се задържа урина за дълъг период от време, тъй като след това има вероятност от невъзможност за изпразване на пикочния мехур напълно, но също така има и повишен риск от инфекция. Също така, ако често се задържа урината, с напредването на възрастта може да се загуби способността напълно да се изпразва пикочният мехур, а това може да доведе до някои проблеми с бъбреците. Така че, за да се спестят ситуации на „танцуване” и невъзможност за задържане на урина, най-добре да се посещава тоалетната по-честичко.