Причината от стомаха да се чува характерният звук на къркорене, когато сме гладни, е комбинация от движение на мускулите в стомашно-чревния тракт и действие на хормони като грелин.
Звуците на къркорене, които чуваме, когато сме гладни, идват най-често от стомаха, но могат и да възникнат в долната част на червата.


Когато погълнем каквато и да е храна, тя се придвижва през стомашно-чревния тракт. В по-голямата част от червата са разположени множество мускули, които се свиват и отпускат, за да насочат храната в правилната посока. Освен самата храна, която поглъщаме, мускулите спомагат и за преместването на газове и течности. Те, в комбинация със самите звуци, които мускулите издават при съкращение, водят до характерния звук на къркорене.


Друг фактор, който допринася за шума, е самият факт, че сме гладни. Той означава, че в стомашно-чревния тракт няма никаква храна, която да приглуши звуците от свиването и отпускане на мускулите. Това е причината колкото по-гладни ставаме, толкова по-шумно да става и къркоренето.Хормоните също играят роля в къркоренето на стомаха. Когато организмът има нужда от хранителни вещества, се освобождава хормонът грелин. Освен да ни сигнализира, че сме гладни, грелинът спомага и за изпразването на стомаха, както и по-бързото действие на червата. 


Къркоренето на стомаха не се получава единствено, когато сме гладни. Мускулите в стомашно-чревния тракт се свиват и отпускат по-бързо и при други фактори, например, когато има вещества, които трябва да се изчистят като газ или течности. То е съществено, защото иначе вещества като газ могат да се натрупат в храносмилателната система и да доведат до значителни болки и блокажи. Понякога стомахът ни къркори и когато изядем твърде много храна, защото мускулите се съкращават по-бързо поради повишеното количество. Газираните напитки също водят до издаване на звуци от стомаха поради голямото им съдържание на газове. Много бързото ядене, както и говоренето, докато се яде, могат да доведат до къркорене, защото в такива случаи се поглъща много въздух, който разширява стомаха. Приемането на храни с много захар също води до къркорене, защото когато тази захар се усвои от бактериите в червата, се изпускат газове.

 

Референции:
Funnell, R. (2023, November 18) Why Does Your Stomach Rumble When You’re Hungry? There Are Three Key Reasons. Retrieved 2023, November 20 from https://www.iflscience.com/why-does-your-stomach-rumble-when-youre-hungry-there-are-three-key-reasons-71596
VinMec International Hospital. What disease is stomach rumbling after eating? Retrieved 2023, November 20 from https://www.vinmec.com/en/gastroenterology-hepatobiliary/health-news/what-disease-is-stomach-rumbling-after-eating/#:~:text=Stomach%20rumbling%20after%20eating%20may,%2C%20starch%20or%20onions...