Социалните мрежи, гъвкавите комуникационни канали и достъпни приложения създадоха у хората усещането за динамичен и наситен с контакти живот. Затова и призивите за доброволна карантина и социална изолация, провокирани от пандемията с COVID-19, днес изглеждат все по-трудни за изпълнение. Но наистина ли е така? Колко от хората в листата с приятели във „Фейсбук“ наистина биха ни липсвали в момент на изолация? Или в Instagram?


Обичайно броят на контактите в социалните мрежи е трицифрено число, а интересните личности, които следваме в различни комуникационни канали надхвърля няколко хиляди. А колко са имената на хората, подредени в бързия набор на мобилния телефон? 4, 5 – не повече от 10. Това е така защото социалните мрежи разшириха нашите познанства, но не и трайните приятелства, които грижливо поддържаме, сочи скорошно проучване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.


Изследователи от Университета в Оксфорд, Университета в Аалто в Хелзинки, Финландия и Университета в Честър си поставили задачата да разберат дали появата на социалните мрежи е повишила способността на съвременния човек да поддържа пълноценна връзка с много хора или всичко това го е превърнало просто във воайор. Защото фактът, че сме свързани със съученици от гимназията в LinkedIn, не означава, че общуваме често с тях, като някога. Изследователите са успели да докажат, че повечето хора имат малък и фиксиран брой близки приятели, а след това и по-голям брой познати. Разбира се, хората са различни - по-интровертният човек може да има трима близки приятели и 15 познати, докато по-социалният човек може да има шест близки приятели и 25 познати. Учените откриват още, че средно жените прекарват 48 процента от времето си в разговори с тримата си най-близки приятели, докато мъжете прекарват 40 процента от времето си за същото.


До изводите стигат като проследяват ученици от гимназията в периода, когато завършват и преминават към колеж или към активния живот. Изследователите проследяват телефонните обаждания на младежите и ги изследват на всеки няколко месеца, за да видят как мислят за хората в живота си и с кого прекарват времето си. 


С течение на времето те разбират, че макар някои от връзките да се развиват, размерът и структурата на социалните контакти на всеки човек остават приблизително едни и същи. Това означава, че ако наш, много близък приятел се премести в друг град, то има голяма вероятност скоро да изпадне в групата на познатите ни. „Добрата новина обаче е, че вероятно ще намерите негов заместител“, допълват учените.


Защо е така? От трите причини, които изследователите дават, две са очевидни – хората имат ограничено време и емоционален капацитет. Последната причина е, че познавателните ограничения на всеки всъщност диктуват броя на близките приятелства. „Това е заложено в нашата ДНК и може да се наблюдава и в навиците на други примати. Така, че Facebook и Instagram и Twitter по-скоро улесняват воайорството“, категорични са учените.

 

Източник: Еveryday health