До достигането на сегашната си форма, човекът е преминал през много модификации. Хиляди години наред, заедно с природата и промените в средата, се е променяло и нашето тяло, адаптирайки се по най-прецизния начин към различните условия и нужди. Еволюцията ни е дала огромен способ от възможности, някои изключително полезни, други вече ненужни...

 

1. Защо сме загубили козината си?


Преминавайки от горите и пещерите към саваните, нашите предшественици започват да се адаптират към промяната в околната температура, развивайки напълно нов вид терморегулация. Козината би правила лова денем труден, би усложнявала плуването, заради тежестта си, а също и не е толкова добър топлоизолатор във вода - затова в днешно време си имаме подкожната мастна тъкан. Въпреки това, части от тялото остават покрити с козина, например главата. Това ни защитава от слънцето. Друг пример е останалото окосмяване в интимната област, което се смята, че играе роля за съхранението на секретирани фермони.


2. Защо настръхваме?

Всички сме изпитвали онова странно чувство, че някой ни гледа отнякъде. Когато ни е студено, или когато усетим опасност, малки мускули, около космените фоликули в кожата се съкращават - настръхваме. Смята се, че това е остатъчен механизъм от времената, когато нашите предшественици са имали козина. По този начин козината се е изправяла и прачовекът е изглеждал по-голям и заплашителен. Най-вероятно, този механизъм е имал значение и в студено време, тъй като е създавал по-голяма бариера срещу студа.

 

3. Защо се набръчква кожата на пръстите ни под вода? 

Когато стоим по-дълго време под душа, или в басейна, всички сме виждали, как пръстите ни се набръчкват. Това е така, защото в кожата има различни видове белтъци, с различни структури, които се разтягат и тя уголемява своята площ. Това се случва и с косата, която мокра се удължава. Прекарвайки по-дълго време във водата се премахва и себумът от кожата, което позволява водата да навлезе под най-повърхностния слой. Смята се, че това е толкова изразено по пръстите, тъй като навлизайки и във водата, се е появила и нуждата от по голяма съпротивителна повърхност, улеснявайки лова например. По-лесно е да хванеш мокър предмет, имайки повече хватателна повърхност.


4. Защо са ни мъдреците?

Както стана ясно, някой от нещата, които са останали и до днес в хората, са ненужни, а понякога създават и проблеми. Такива примери можем да намерим например със зъбите. Преди, хранейки се основно с месо и сурови плодове и зеленчуци, хората са развили изключително здрави зъби. Преди около 10 000 хиляди години обаче, се развива агрикултурата и храната става наситена с нишесте, което, уви, направило устата ни перфектно място за развитие на различни бактерии, от които и Streptococcus mutans. С навлизането на захарните и брашнени изделия, нещата не стават по-добре. Тези бактерии произвеждат млечна киселина, която разяжда покривката на зъба и оттам… Проблеми.


А какво ще кажем за мъдреците? Някога, ядейки по-твърда и сурова храна, устата на предшествениците ни е била по-голяма. Повърхността на зъбите им също. С навлизането на по-разнообразна диета и по-лесно преработваема храна обаче, постепенно размерът на устната кухина намалял, зъбите също, но техният брой останал същият, вследствие на което в днешно време, за жалост, твърде често се налага изваждането на последните зъби - мъдреците.


Еволюцията не е приключила своята работа по нашата планета. Дори и в момента хората и всичко живо се променя, развивайки нови, или подобрявайки старите си качества. Направени са изследвания, които показват, че напоследък с повишаването на температурите по земята, телесната температура на човек бавно намалява. По темата с мъдреците също има напредък. Все по-често се случва да липсва дори зачатък на тези зъби, т.е. природата работи по въпроса.