Готвенето често води до отделяне на някоя и друга сълза, като основна причина за това е рязането на кромид лук. Обяснението за този недостатък на зеленчука започва под земята. 
 
Лукът е зеленчук, който принадлежи към рода Allium, заедно с 400 други видове, включително чесън и див лук. 
 
Сярата в почвата се абсорбира от тези зеленчуци, за да се образуват аминокиселинни сулфоксиди – серни съединения, които лесно се превръщат в газове. Когато режем кромидия лук, се оставят отделните клетки в лука. Тези разкъсвания освобождават специални ензими, както и аминокиселинни сулфоксиди, които образуват сулфеновa киселина
 
Тя провокира реакция с ензимите на лука, което води до формиране на газ. Газът се отделя от разрязания лук и достига до очите. 
 
Повърхността на очите е „оборудвана“ със специални сензорни неврони, които могат да засекат и защитят ценните очни ябълки от физически и химически дразнители. Тези нерви реагират като изпращат сигнали на централната нервна система, резултатът от което може да се изрази в чувство на парене в очите. 
NEWS_MORE_BOX
 
Нервните сигнали се връщат обратно към слъзните жлези, от които се отделят сълзи, за да се отстрани дразнителят. Според данните на някои проучвания се образува също така и сярна киселина, която също може да се окаже виновника зад усещането за парене
 
По време на топлинната обработка ензимите, които помагат за образуването на специфичния газ, стават неактивни. Можем да намалим и сълзите при рязане на лука като оставим зеленчука в хладилника преди това. Бихме могли да се предпазим от сълзите като носим предпазни очила. 
 
Същите съединения, които причиняват този ефект, са отговорни и за характерния вкус на кромидия лук.