От невинния поглед, до мъничките пръстчета, всяка част от тялото на бебето кара младия родител да го гледа с обожание, радост и нестихващ трепет. А като фин естетически завършек, много родители имат привилегията да допълват външния вид на малкото си съкровище с интересни прически, поради факта, че то се е родило с повечко коса. В това няма нищо притеснително, а още по-малко – случайно.

 

Раждането на бебе с повече коса е напълно обясним феномен. Oказва се, че много родители може да бъдат и предварително подготвени за това, въпреки че видеозонът трудно дава информация за наличието на коса при  „нероден Петко“. Има един особен фактор, съпътстващ бременността, който може да подскаже на майката да очаква рожба с доволно количество косичка.


 

Окосмението по тялото на бебето се появява в края на ембрионалното развитие като средство за по-лесното му преминаване по родилните пътища. В някои случаи обаче растежа на косата може да бъде по-обилен, а основна причина за това е действието на женския полов хормон естроген. Установено е, че при жените с малко по-високи нива на естроген през бременността вероятността да се роди бебе с коса е най-висока.

 

Интересното в случая е, че леко повишените нива на естроген се проявяват с един отчетлив симптом. Според учените по наличието му бъдещата майка може да съди, че бебето ще се роди с повече коса. Този симптом е честата поява на киселини в стомаха (рефлукс) през последните седмици на бременността.

 

Може да звучи като по-скоро народно вярване, но за показателния ефект на рефлукса в случая има доказани научни обосновки. Те са получени след проследяване бременността и раждането при стотици жени, оплакващи се от средни до по-тежки прояви на рефлукс в края на бременността. Статистиката показва, че почти всички те раждат бебе с по-буйна от обикновеното коса.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Основна причина за по-сериозните пристъпи на рефлукс през бременността е промененият тонус и по-продължителната релаксация на мускулатурата на стомаха, което позволява лесно връщане на стомашни сокове нагоре към хранопровода. Като подлежаща причина в случая се посочват леко повишените нива на естрогени в края на бременността.

 

Това не е опасно състояние за здравето на майката или бебето, но пък една от най-интересните му странични прояви е по-буйният растеж на бебешката коса преди раждането. Така, бъдещата майка получава своеобразен реверанс от природата – малко по-сериозният дискомфорт в края на бременността се компенсира от възможността още след раждането да може да оформя прическа на бебето по свой вкус и да направи заниманията с него още по-приятни.