Наддаването на тегло след спиране на тютюнопушенето е сериозна пречка за отказване на цигарите дори и за най-мотивираните.

 

Едно скорошно проучване изследва този феномен и показва, че микробиомът участва в наддаването на тегло след спиране на тютюнопушенето.


 

Страхът от напълняване е една от основните пречки и фактори за спиране на тютюнопушенето.

 

Около 10% от хората, които се отказват от тютюнопушенето, качват средно 4,5 килограма за шест месеца или почти 10 килограма за една година.

 

Изследователи от Института Вайсман смятат, че чревният микробиом играе роля в това наддаване на тегло.

 

Микроорганизмите в нашите черва отделят метаболити, които имат активно участие в процесите на складиране на мазнини и увеличаване на телесната маса.

 

Микробиомът и увеличаване на телесната маса след спиране на тютюнопушенето

 

Проучвания в лабораторни условия в Института Вайсман показват, че модели, изложени на цигарен дим, не увеличават теглото си, въпреки спазването на хранителен режим с високо съдържание на мазнини.

 

Но когато излагането на цигарен дим внезапно спре, се установява увеличение на телесната маса. Също както хората, които се отказват от тютюнопушенето. Антибиотичното лечение, което унищожава микробиома, спира това явление.

 

За да потвърдят ролята на микробиома в увеличаването на телесното тегло след спиране на тютюнопушенето, учените трансплантират микробиома от лабораторни модели, изложени на цигарен дим, на други, с отстранен микробиом и които никога не са били в контакт с цигарен дим.

 

В резултат на това се е установило, че в групата с трансплантиран микробиом се е развила небалансирана чревна микрофлора и в крайна сметка това е довело до натрупване на тегло и значително увеличаване на индекса на телесна маса

 

Установено е, че метаболити, които обикновено присъстват при непушачи, са в много по-малко при пушачите.

 

Създава се метаболитен дисбаланс и енергиен дефицит, който пряко засяга състоянието на червата.

 

Действието на този метаболит се уравновесява от друг, който е свързан със загуба на тегло по време на излагане на цигарен дим.

 

Тези открития хвърлят нова светлина върху това как микробиомът взаимодейства с човешкото тяло, за да регулира теглото и метаболизма, което може да бъде използвано с терапевтични цели, пояснява Еран Елинав от института Вайсман и директор на това изследване.

 

Източници:

https://www.futura-sciences.com/sante/actualites/microbiotes-microbiote-responsable-prise-poids-apres-arret-tabac-95497/

https://www.nature.com/articles/s41586-021-04194-8