Предклинично проучване от Университета в Сидни е установило, че диета с високо съдържание на протеини може да промени микробиома на червата, предизвиквайки ефективен имунен отговор.

 

Изследователите поясняват, че проучването е дало някои нови познания за начина, по който диетата влияе върху здравето на червата и имунитета.


 

Фокусът на проучването е бил върху това как чревният микробиом - трилионите бактерии, които обитават червата - засяга имунната система.

 

Крайната цел е била да се разбере как могат да се манипулират бактериите, за да се оптимизира здравето.

 

Eдин от най-лесните начини да променим микробиома е да променим начина на хранене.

 

Проучването е публикувано в Nature Communications

 

Екипът от Charles Perkins Center е използвал усъвършенствано моделиране, за да изследва въздействието на 10 диети с различен състав на макронутриенти – протеини, мазнини и въглехидрати при лабораторни модели.

 

Установено е, че диетата с високо съдържание на протеини е променила състава и активността на чревния микробиом.

 

Лабораторните модели, хранени с високо протеинова диета, са увеличили производството си на бактериални извънклетъчни везикули, които съдържат бактериална информация като ДНК и протеини.

 

Впоследствие организмът разглежда тази дейност като заплаха и предизвиква поредица от събития, при които имунните клетки преминават през чревната стена.

 

Протеините имат огромно влияние върху чревния микробиом и не толкова върху вида бактерии, които го съставят, а върху тяхното функциониране.

 

По този начин учените са открили нов начин за комуникация между чревните бактерии и гостоприемника, който е медииран от протеини.

 

Чрез увеличаване на антителата в червата може да се осигури силна имунна защита срещу потенциални патогени, например салмонела, но от друга страна, активираната имунна система може да означава и повишен риск от развитие на колит - възпалително заболяване на червата или автоимунни заболявания като болестта на Крон, поясняват учените.

 

Резултатите изглеждат в съответствие с въздействието на съвременните диети върху здравето на населението.

 

В Западна Европа и САЩ се наблюдават по-ниски нива на стомашно-чревни инфекции, но по-високи нива на хронични заболявания.

 

Проучването е осъществено чрез геометричната рамка за хранене, разработена от проф. Стивън Симпсън и проф. Дейвид Раубенхаймер.

 

Рамката на „хранителната геометрия“ е позволила да се обединят заедно храни, ястия, диети и диетични модели въз основа на техния хранителен състав и това е помогнало на изследователите да наблюдават иначе пренебрегвани модели във връзките между влиянието на определени диети и риска от развитие на различни заболявания.

 

Референции:

https://dx.doi.org/10.1038/s41467-022-31761-y