В началото на 80-те години, преди ХИВ да бъде идентифицирана като причина за СПИН, се e смятало, че инфекцията засяга само определени групи, като например гей мъжете в развитите страни и хората, които си инжектират наркотици. Ретровирусът ХИВ е изолиран за пръв път от Франсоаз Баре-Синуси и д-р Люк Монтание през 1983 г. в Institut Pasteur. През ноември същата година Световната здравна организация провежда първото заседание за оценка на глобалната ситуация със СПИН, започвайки международно наблюдение. Тогава световната здравна общност разбра, че ХИВ може да се разпространява между хетеросексуални хора, чрез кръвопреливания, както и че заразените майки могат да предават ХИВ на техните бебета.

 

1 декември 2018 г. отбелязва 30-ата годишнина от Световния ден за борба със СПИН - ден, създаден за повишаване на осведомеността относно ХИВ и произтичащите от вируса епидемии. От началото на епидемията през 80-те години повече от 70 милиона души са получили инфекцията и около 35 милиона души са загинали. Разбира се, когато Световният ден за борба с СПИН е бил създаден за пръв път през 1988 г., светът е изглеждал по съвсем различен начин. Сега имаме лесно достъпни тестове, лечение, редица опции за превенция, включително профилактика преди експозиция, и услуги, които могат да достигнат уязвими общности.


 

ХИВ обаче не е лесен за побеждаване. Днес около 37 милиона души по света живеят с вируса, от които 22 милиона са на лечение. Това е въпреки насоките на Световната здравна организация от 2015 г., които препоръчват всички хора, живеещи с ХИВ, да получават антиретровирусно лечение, независимо от техния имунен статус и стадий на инфекция и възможно най-скоро след диагностицирането им. За жалост обаче, честотата на новите инфекции и смъртните случаи не спада достатъчно бързо, за да се постигне поставената цел до 2030 г.

 

Едно от най-големите предизвикателства, което е останало непроменено в продължение на 30 години, е следното: ХИВ непропорционално засяга хората в уязвими групи, които обикновено са изложени на систематична маргинализация и заклеймяване. По този начин, около 75% от новите случаи на заразяване с ХИВ извън Суб-сахарска Африка са мъже, които правят секс с мъже, хора, които инжектират наркотици, затворници, секс работници, транссексуални индивиди или сексуалните партньори на тези хора. С други думи, това са групите, които често биват дискриминирани и изключвани от здравните услуги.