Постиженията на човечеството имат своите неоспорими позитиви, но не изключват и някои негативни. Развитието на земеделието позволява подобряване на условията за изхранване и съответно населението започва постепенно да нараства. Но с това идва и нов враг – епидемиите.


Археологическо откритие установява общ гроб на приблизително 5000 години, в който са открити 97 тела - както на възрастни, така и на деца. По костите липсват следи от насилствена смърт, като паралелно анализът показва, че погребението е извършено без изпълнение на обичайните за племето ритуали. Което навежда на мисълта, че причината е била епидемия, довела до голям брой смъртни случаи. 


Най-ранните сведения за масов „мор“ са от 430 г. преди новата ера или т. нар. Атинска чума. Към днешна дата учените спорят дали става дума за чума или причината е била епидемия от коремен тиф. Познатата от историческите източници – Атинска чума е потвърдена и със скорошни археологически разкопки – на масов гроб от този период с поне 240 тела.Писмените данни за този масов „мор“ от същия исторически период има и в далечен Китай, които дават основание на археолозите да смятат, че инфекциозното заболяване се разпространило и на изток.


Развитието на медицината и настъпването на антибиотична и имунизационна ера позволява през ХХ век населението да гледа на древните епидемии като лош епизод от отдавна забравена епоха.


Но независимо от напредъка са налице и сериозни здравни предизвикателства. Пример е неотдавнашната епидемия от ХИВ-инфекция, която в една или друга степен слага край на т. нар. сексуална революция, по времето на която загиват приблизително 32 милиона души.


Към днешна дата разпространението на новопоявили се инфекциозни причинители и дори добре забравените стари може да става за няколко дни или един-два самолетни полета.


По отношение на епидемиите от коронавируси – регистрираните към момента са три. Всички се развиват в началото на ХХI век, като първата започва през 2002 г. А първите коронавируси са изолирани през 60-те години на миналия век.


През ноември 2002 г. лекарите в Гуандун, провинция в югоизточен Китай, започват да регистрират първите случаи на вирус, който впоследствие ще стане известен като вируса на ТОРС (тежък остро респираторен синдром).


През следващите месеци заболяването ще засегне 8096 души в общо 26 страни и ще доведе до смъртта на 774-ма.


Въпреки че първоначалното забавяне на определянето на същността на ТОРС позволява неговото широко разпространение, обединението на лекари от цял свят помага за потушаването на пандемията.


Причините за бавното изолиране на вируса на ТОРС са многостранни. До този момент лекарите не познавали това заболяване и първоначално смятали, че случаите на заболели в провинция Гуандун се отнасят до прояви на атипична пневмония.


Разпространението на ТОРС е прекратено, благодарение на въвеждането на карантина и международното сътрудничество. По време на най-големия бум на разпространение на ТОРС учените смятат, че няма да успеят да го елиминират и той ще се превърне в сезонна болест като грипа, който убива стотици хиляди души ежегодно


Близкоизточният респираторен синдром (MERS) е вирусно респираторно заболяване, причинено от нов коронавирус (MERS-CoV), изолиран за първи път в Саудитска Арабия през 2012 г.


Вътреболничното предаване е отличителен белег на MERS и повечето от съобщените случаи са част от болнични взривове в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Предаването на вируса в здравните заведения е както от пациенти на медицински персонал, така и между самите пациенти.